Veneçuela multiplica els homenatges al seu mentor espiritual

Maduro es desplaça al mausoleu de Chávez per plorar Castro i decreta tres dies de dol

Nicolás Maduro honra a Fidel Castro amb un emotiu discurs / AFP / VÍDEO: ATLAS

2
Es llegeix en minuts
AGÈNCIES / CARACAS

Mentre a Cuba es guarda silenci per la desaparició del seu històric líder, els homenatges es multipliquen a Veneçuela, país que té a l'illa caribenya la seva font d'inspiració ideològica, a més d'unes estretes relacions comercials. El president veneçolà, Nicolás Maduro, es va desplaçar al caserna de la Montaña on reposen les restes del seu antecessor, Hugo Chávez, per rendir homenatge a l'"home admirable del segle XX que ha marcat el segle XXI".

A més de ser el seu mentor ideològic, Castro va desenvolupar una íntima amistat amb Chávez, un dels pocs dirigents a qui el líder cubà va rebre des del llit i en pijama al llarg de la dècada que va durar la seva malaltia. Veneçuela ha sigut a més el gran subministrador de petroli a Cuba en condicions molt avantatjoses, cosa que donat oxigen a l'empobrida economia de l'illa.

Maduro va ressaltar que Castro i Chávez "van construir" l'Aliança Bolivariana dels Pobles de la Nostra Amèrica (ALBA) i van deixar "abonat el camí de l'alliberament dels nostres pobles". "A tots els revolucionaris del món ens toca seguir amb el seu llegat i la seva bandera d'independència, de socialisme, de pàtria humana", va afegur el mandatari, assegurant que el pare de la revolució cubana "ha sigut i seguirà sent una llegenda viva".

"Fidel, marxa serè, marxa en pau, ja que nosaltres som aquí", va subratllar Maduro. Nombrosos dirigents governamentals i militars van assistir a l'acte, i van irrompre en llàgrimes en alguns moments.

TRES DIES DE DOL

El Govern veneçolà ha decretat tres dies de dol per "honrar la memòria i el llegat etern" de Castro. "Vola alt comandant Fidel, líder per sempre de la revolució llatinoamericana! Exemple indomable que viu al cor dels pobles (...) La teva saviesa i la teva tenacitat revolucionària guien les nostres batalles per la llibertat, el socialisme i la independència", va clamar la cancellera veneçolana Delcy Rodríguez.

El vicepresident del governant Partit Socialista Unit (PSUV), Diosdado Cabello, va escriure a Twitter que la història "ha absolt" Fidel Castro i que parlarà d'ell com "un gran entre els grans". "Comandant Fidel, recordo el teu dolor quan ens va deixar el comandant Chávez, avui l'acompanyes amb el Che, Bolívar, Martí en rebel·lia eterna", va subratllar.

ELS MISSATGES DE L'OPOSICIÓ

Notícies relacionades

La mort de Castro ha fet aflorar de nou la profunda divisió que viu Veneçuela. El dues vegades candidat a la presidència, l'opositor Henrique Capriles, va subratllar a Twitter: "Quan se'n vagi el narco i corrupte Govern de Maduro tindrem un any d'alegria. ¿Dol per Castro? Dol pels milers de veneçolans assassinats!".

Per la seva part, el diputat de l'Assemblea Nacional de Veneçuela i membre de Voluntat Popular, l'opositor Luis Florido, va assegurar que el principal "delicte" del líder cubà va ser "assassinar els somnis de sis generacions".