Fidel Castro, un rècord Guinness d'intents d'assassinat

El servei secret cubà assegura que van intentar matar 638 vegades el líder de la revolució

El principal sospitós de la majoria de conats és la CIA

lainz36419392 file   in this  may 1  2006 file photo  cuba s leader fidel 161126080646

lainz36419392 file in this may 1 2006 file photo cuba s leader fidel 161126080646 / Javier Galeano

4
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

Fidel Castro era la persona que acumulava més intents d'homicidi. En concret, 638 són les vegades d'intent d'assassinat de l'exlíder cubà que el servei d'intel·ligència cubà ha comptabilitzat fins a l'any 2007. Més d'un centenar es van arribar a executar.

"El líder històric de la Revolució cubana, Fidel Castro, és la persona a qui més vegades s'ha intentat assassinar, segons registra el Llibre de Rècords Guinness i segurament els arxius de l'Agència Central d'Intel·ligència dels EUA (CIA), principal promotora d'aquests homicidis frustrats", segons la web 'Cubadebate'.

"Els mètodes planejats per matar-lo van ser múltiples, encara que tots van fracassar: des de franctiradors, explosius col·locats a les seves sabates, verí injectat en un puro, fins a una petita càrrega explosiva dins d'una pilota de beisbol, entre altres variants", afegeix.

Indica que "des del mateix moment en què va encapçalar la triomfant Revolució cubana el 1959, es va començar a planejar la seva desaparició física", i "entre els més interessats" a eliminar-lo "hi havia les agències nord-americanes d'espionatge i subversió".

Segons el testimoni de Miguel Escalante, excap del servei secret cubà i un dels encarregats de la seguretat del comandant durant dècades, han sigut múltiples els intents d'acabar amb la seva vida per part de tots els governs nord-americans, des d'Eisenhower fins a Clinton, passant per Kennedy, Johnson, Nixon, Carter, Reagan o Bush (pare). La revista 'Mental Floss' va fer una llista dels possibles 10 intents més curiosos:

1. DONA FATAL

Marita Lorenz, considerada com una de les moltes 'nòvies' de Castro, suposadament va acceptar una oferta de la CIA per fer-li ingerir càpsules enverinades. Lorenz se les va arreglar per introduir les pastilles al dormitori de Fidel, però les va acabar guardant al seu pot de crema hidratant. Les pastilles es van dissoldre a la crema i ella es va veure obligada a desistir del pla.

2. EL VESTIT ENVERINAT

El 1975, el Comitè d'Intel·ligència del Senat dels EUA va afirmar que hi havia proves concretes "d'un pla per obsequiar Castro amb un vestit de neoprè forrat amb espores i bacteris que li provocarien una greu malaltia a la pell (o potser alguna cosa pitjor)". El pla suposadament involucrava l'advocat nord-americà James B. Donovan, que havia d'entregar a Castro el vestit durant la negociació per alliberar els presoners de la badia de Cochinos. Segons va informar AP el 1975, el pla va ser avortat "quan Donovan va entregar a Castro un equipament de busseig diferent per iniciativa pròpia".

3. PLOMA XERINGA HIPODÈRMICA

La CIA va equipar una ploma estilogràfica amb una agulla hipodèrmica tan fina que Castro no la podria notar quan algú xoqués contra ell i li injectés un potentíssim verí. Aquest pla també va fallar.

4. PUR EXPLOSIU

Suposadament la CIA hauria tractat d'eliminar Fidel Castro utilitzant un explosiu amagat dins d'un puro, tan potent que podria fer volar el seu cap pels aires. El 1967, el diari 'Saturday Evening Post' va informar que l'Agència va oferir a un oficial de la Policia de Nova York portar a terme el pla durant la visita de Castro a les Nacions Unides el setembre del 1960. L'atemptat no es va dur a terme.

5. PURO VERINÓS

Després de l'intent fallit de matar Fidel amb un cigar explosiu, la CIA no va renunciar a acabar amb el líder cubà a través del tabac, i l'agència va contractar un agent doble perquè fes arribar a Castro un puro enverinat amb toxina botulínica, capaç de matar-lo en un breu espai de temps. No obstant, si bé l'agent va arribar a rebre la futura 'arma', finalment no va ser capaç de portar a terme l'atemptat.

6. EL CARGOL DE MAR EXPLOSIU

Sabent que a Castro li agrada bussejar, la CIA va planejar col·locar un artefacte explosiu en una closca de cargol en un dels llocs favorits de Fidel per practicar aquest esport. L'agència va preparar un cargol de mar de colors brillants i aspecte prou inusual per atraure l'atenció del líder revolucionari, i es va assegurar que estigués prou a prop del cargol quan aquest explotés per poder-lo matar. El pla tampoc va tenir èxit.

7. BARBA

D'acord amb el citat informe del Comitè d'Intel·ligència del Senat nord-americà del 1975, els EUA creien que part del poder de Castro residia en la seva barba. La CIA va calcular que la pèrdua de la barba mostraria als cubans que Castro era feble i fal·lible. Així, un pla a mig esbossar va contemplar posar sal de tal·li (un producte químic que s'usa en productes depilatoris com Nair) a les sabates de Fidel Castro o en un dels seus cigars. El producte químic seria absorbit o inhalat pel líder i li provocaria la caiguda del pèl facial. El pla tampoc es va portar a terme.

8. LSD

En el que va ser un esforç no tant per matar Fidel, sinó per desacreditar-lo, la CIA hauria contemplat gasar una estació de ràdio on Castro feia una transmissió en directe, amb un aerosol que contenia una substància similar a l'LSD. La idea era que quan Fidel embogís mentre es dirigia en directe a la nació, els cubans pensessin que el seu líder havia perdut la raó i deixessin de confiar en ell.

9. MOCADOR AMB BACTERIS

Notícies relacionades

En la seva aparent obsessió per omplir Fidel de bacteris nocius i de toxines, l'Agència també va considerar fer-li arribar un mocador impregnat de bacteris que li provocarien una greu malaltia.

10. BATUT ENVERINAT

Segons Escalante, quan més a prop va estar la CIA de matar Fidel Castro va ser quan per poc no aconsegueix fer-li beure un batut mortal el 1963. L'intent va sortir malament quan la pastilla que havia d'enverinar el batut es va quedar enganxada a la nevera de l'hotel Hilton de l'Havana on Castro estava allotjat. Quan el cambrer assassí va intentar desenganxar-la, la càpsula es va obrir i el verí es va vessar.