ENSURT AL JAPÓ

Una alerta de tsunami reviu el malson de Fukushima

El terratrèmol de magnitud 7,3 no ha causat danys greus i l'avís d'onades gegants ha sigut desactivat poc després

tsunami

tsunami

1
Es llegeix en minuts

Les autoritats japoneses han declarat aquesta matinada una alerta de tsunami després d'un fort terratrèmol de magnitud 7,3 en l'escala oberta de Ritcher a la prefectura de Fukushima, al nord-est del país, informa el Servei Geològic dels EUA (USGS, per les sigles en anglès). El sisme i l'avís d'onades gegants ha fet reviure el malson sofert per aquesta regió del Japó el 2011. No obstant, finalment no s'han hagut de lamentar víctimes ni danys greus i l'alerta ha sigut desactivada poc després.

L'epicentre del sisme s'ha situat a 61 quilòmetres al sud-est de la ciutat japonesa de Namie a una profunditat de 10 quilòmetres.

Les autoritats havien alertat d'un tsunami de 3 metres d'altura. Al voltant de les 7 del matí de dimarts (23.00 de dilluns a Espanya) es van registrar diverses onades d'entre 30 i 90 centímetres en diversos ports de la costa nord-est, sense que causessin cap dany, i a l'altura de la ciutat de Sendai, a la costa de Miyagi, es va registrar un tsunami d'1,4 metres cap a les 8 del matí de dimarts (00.00 de dimarts a Espanya). En tots els casos, es va ordenar l'evacuació dels veïns que resideixen a prop de la costa.

La prefectura de Fukushima es troba a uns 200 quilòmetres al nord de Tòquio i acull la planta nuclear que va quedar molt afectada arran del tsunami del 2011, conseqüència d'un altre fort terratrèmol, aquesta vegada de magnitud 9 en l'escala de Ritcher.

Després de la forta sacsejada d'aquest dilluns, les autoritats han afirmat que no s'ha detectat radiació a el zona, però han ordenat tancar totes les centrals nuclears pròximes com a mesura de prevenció. 

El terratrèmol d'aquest dilluns (dimarts a Japó) ha fet reviure als japonesos el malson del gran ssime i el tsunami de fa cinc anys que va causar la mort d'unes 18.000 persones i va provocar una catàstrofe nuclear a la central nuclear de Fukushima.

Notícies relacionades

Des del mes d'abril passat, l'arxipèlag japonès ha patit dos forts terratrèmols a la regió de Kumamoto, al sud-oest, als quals van seguir fins a 1.700 rèpliques, que van provocar la mort de mig centenar del persones i importants danys materials.

En previsió d'aquest tipus de terratrèmols amb grans tsunamis, el Japó està construint contra rellotge torres i rutes d'evacuació, murs de contenció i refugis, segons informa Efe.