Rajoy, en el nucli dur de la UE

La cancellera alemanya va convidar el president espanyol a la cimera amb Obama per demanar-li més implicació internacional

La dirigent ha lloat la resistència del seu aliat: "Tens la pell d'un elefant"

 

  / AFP / JOHN MACDOUGALL

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, ha començat el seu segon mandat amb un significatiu viatge a Berlín per reforçar l'aliança política i econòmica amb Alemanya. La setmana passada, quan la formació d'un Executiu estable espanyol ja era un fet, la cancellera alemanya, Angela Merkel, va trucar a Madrid per convidar el seu homòleg a la cimera de comiat del president nord-americà Barack Obama, un gest clar que espera una Espanya més present i activa en el lideratge de l'ordre internacional.

Davant la sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE) i la possibilitat que Marine Le Pen assalti la presidència francesa en les eleccions de l'abril de l'any que ve, Merkel tem quedar-se més sola que mai al capdavant del vaixell europeu, i per això ha sol·licitat una Espanya més implicada en l'estabilitat de la UE. La cancellera no ha volgut aclarir explícitament si Rajoy es convertirà en el seu soci prioritari a la UE i s'ha limitat a subratllar la importància que hagi sigut el líder europeu amb qui ha compartit el dinar després de la cimera amb Obama. En aquesta trobada, la cancellera ha lloat la resistència de Rajoy. "Diríem que tens la pell d'elefant", li ha dit, segons fonts pròximes a la reunió.

Els dos mandataris han remarcat que col·laboraran més estretament en la lluita contra el terrorisme del Daesh i que seguiran denunciant l'annexió il·legal russa de Crimea i pressionant perquè es compleixin els acords de Minsk. “Som partidaris d'incrementar cada vegada més la nostra participació en la defensa de la UE sense perjudicar la nostra pertinença a l'OTAN”, ha explicat Rajoy. Tot i que no han parlat sobre les quotes de repartiment de refugiats, han assegurat que seguiran col·laborant en la gestió de la pitjor crisi humana que ha vist Europa des del final de la segona guerra mundial.

OBJECTIU: RETALLAR EL DÈFICIT

Però si hi ha un nexe que caracteritza la relació entre les dues potències és l'economia. L'Espanya de Rajoy, dràsticament tocada per l'impacte de la crisi i el seu alt endeutament, ha sigut la principal aliada en el sud continental de les polítiques d'austeritat fiscal de Merkel. “M'alegra que Espanya torni a tenir Govern. Tenim un gran interès que el seu desenvolupament econòmic sigui bo”, ha remarcat la cancellera, conscient que un Executiu d'esquerres hauria perjudicat la seva posició i que un incompliment espanyol perjudicaria els interessos alemanys.

Notícies relacionades

Un dels principals objectius d'Espanya és seguir generant ocupació i rebaixar el dèficit públic, que aquest any serà del 4,6%, mentre que s'espera tancar el 2017 amb un 3,1% i recuperar el nivell del PIB anterior a la crisi financera. Rajoy, que també ha allargat la mà a Berlín per impulsar junts el mercat digital, s'ha volgut mostrar més europeista al remarcar que complirà amb els objectius dictats des de Brussel·les i a l'agrair la confiança d'un soci “que li ha permès a Espanya créixer com cap altre país europeu”. 

Els dos mandataris es tornaran a reunir a Madrid durant el primer trimestre del 2017 per aprofundir en tots aquests aspectes.