Ambaixador britànic a Madrid: "Des del 'brexit', el que més faig és tranquil·litzar la gent"

Simon Manley reconeix que el seu Govern està en fase de decidir l'enfocament i l'objectiu de la negociació però descarta un canvi en l'estatut de Gibraltar i una separació d'Escòcia

Barcelona ( Barcelones)   16.11.2016 .  Internacional. Entrevista del embajador del Reino Unido, Simon Manley       161116   EX   0210        en la foto:   Simon Manley, en el Passeig de Sant Joan     FOTO:  PUIG, JOAN

Barcelona ( Barcelones) 16.11.2016 . Internacional. Entrevista del embajador del Reino Unido, Simon Manley 161116 EX 0210 en la foto: Simon Manley, en el Passeig de Sant Joan FOTO: PUIG, JOAN / JOAN PUIG

3
Es llegeix en minuts
ANTONIO BAQUERO / BARCELONA

– ¿Com ha canviat la seva vida com a ambaixador després del 'brexit'?

–Òbviament, li dedico molt temps. Sobretot, tranquil·litzant els britànics que viuen aquí a Espanya, explicant-los que fins ara no hi ha canvis en la seva vida, en els seus drets i obligacions. El 24 de juny, amb el meu smartphone vaig gravar un petit vídeo per tranquil·litzar la gent. Ho vaig fer perquè després del referèndum molts britànics van trucar als consolats per preguntar si necessitaven canviar el passaport, si tenien dret als serveis mèdics,..

 

–¿Va tenir èxit el vídeo?

–És el contingut digital més vist  de la història de la diplomàcia britànica.

–¿Què inquieta els britànics que viuen aquí?

–Coses pràctiques: l’accés al sistema sanitari, a l’assistència social, els seus drets de propietat i vivenda… Ens reunim amb ells i transmetem les seves preocupacions a Londres.

–¿Ha canviat la relació amb Espanya amb el 'brexit'?

–Els interessos compartits són els mateixos. Tenim una relació comercial molt àmplia i forta. Aquí viuen 300.000 britànics i al Regne Unit hi ha 130.000 espanyols. I una gran relació política. Som membres del Consell de Seguretat de l’ONU i de l’OTAN. La nostra relació en defensa és cada vegada més important, sobretot davant les amenaces que tenim: el gihadisme i una Rússia cada vegada més agressiva.

–¿En quin moment estem?

–Després del referèndum no hi havia un pla b. Per això hi estem treballant ara mateix. Estem decidint quins han de ser els objectius de la negociació, quin ha de ser el nostre enfocament. El que tenim clar és que respectarem la voluntat del poble britànic.

–¿Com descriuria el procés?

–És molt complicat. Perquè després de 40 anys de Unió Europea és difícil saber com serà la nostra relació quan n’estiguem fora. Els models que hi ha no ens interessen.

–¿Com a ambaixador, quina sensació va tenir al veure els resultats?

–Parlo com a funcionari. No hi ha res més important que respectar la voluntat del poble. El referèndum va ser l’exercici democràtic més important de la nostra història recent. L’hem de respectar. Treballarem perquè la nostra sortida sigui un èxit per al Regne Unit i per a la Unió Europea.

–'The Times' va publicar dimarts un informe del Govern en què se sosté que no hi ha pla per al 'brexit'. ¿Hi ha pla o no n’hi ha?

–Estem en un moment d’estudi, de decisió d’objectius i enfocament de la negociació. Encara no hem pres decisions definitives. A la premsa britànica hi ha soroll. Però encara estem elaborant els objectius en la negociació.

–¿Però això no s’hauria d’haver fet abans del referèndum?

–No. Primer, perquè la posició del Govern era continuar a la UE. I segon, perquè entre la gent que volia anar-se’n hi havia visions diferents sobre el que havia de ser la nostra negociació amb la Unió. Hi havia diferents models: Noruega, Suïssa, el Canadà. Ara mateix estem consultant amb Escòcia, Gal·les, Irlanda del Nord, amb les empreses, amb els sectors socials,... I tot per determinar quin serà l’objectiu. Treballem a tanta velocitat com podem i és cert que hi ha certa incertesa. Però s’ha de deixar clar que l’economia britànica va molt bé. El nivell d’atur és el més baix des del 2005. El 4,8%. Som l’economia del G7 que creix més.

–¿Com ha sigut la reacció del Govern espanyol al 'brexit'?

–Espanya espera veure quins són els nostres objectius i com plantegem la negociació. Tenim tants interessos en comú que esperem que puguem treballar junts com a països aliats i amics.

–Espanya vol aprofitar el brexit per buscar una cosobirania sobre Gibraltar. ¿S’ho plantegen això?

–La nostra posició sobre Gibraltar és ben coneguda i no ha canviat. No negociarem un traspàs de sobirania a un altre país sense el suport del poble de Gibraltar. I la posició del poble de Gibraltar és molt clara.

–Espanya ja ha dit que no recolzarà que Escòcia s’independitzi.

–Per nosaltres, la posició d’Espanya sobre Escòcia està molt clara. I, francament, és la mateixa que tenim nosaltres.

Notícies relacionades

–L’independentisme català fa un paral·lelisme amb Escòcia. ¿Com es veu el procés des de Londres?

–Són situacions diferents. Nosaltres tenim la nostra història. El nom ja ho diu, som el Regne Unit. Espanya té la seva pròpia història i la seva pròpia Constitució. És una qüestió interna d’Espanya. Creiem que els països estan millor junts.