Europa comença a encaixar la victòria amb extremada prudència

La victòria de Trump augura molta incertesa sobre la política de seguretat, les relacions transatlàntiques i el comerç

kamor27217378 embrace between federica mogherini  on the right  and jean c161109094525

kamor27217378 embrace between federica mogherini on the right and jean c161109094525

3
Es llegeix en minuts
SILVIA MARTINEZ / BRUSSEL·LES

El president del Parlament Europeu, Martin Schulz, ha sigut un dels pocs dirigents europeus que més obertament s'havien pronunciat sobre les conseqüències de la victòria de Donald Trump durant la campanya: “Trump no només és un problema per a la Unió Europea sinó per al món sencer”, alertava al setembre. Les seves paraules amaguen el temor que l'arribada del magnat nord-americà dels negocis inspiri els populistes del vell continent i sigui l'antesala del que pot passar a Europa en poques setmanes i mesos quan països com ItàliaÀustriaFrançaHolanda o Alemanya vagin a les urnes.

I precisament polítics com Marine Le Pen (França), Nigel Farage (Regne Unit) i Geert Wilders (Holanda), a més del polèmic primer ministre hongarès Viktor Orbán (Hongria), han sigut els primers aquest dimecres a les xarxes socials a felicitar el 45è president dels Estats Units per la seva victòria. “No estic content”, responia Schulz. “Hem de respectar el president democràticament elegit però també espero que ell ens respecti a nosaltres”, ha afegit.

Les reaccions, des que Hillary Clinton ha donat per perduda la batalla, s'han començat a produir amb comptagotes. Entre les primeres, l'alta representant per a la política exterior europea, Federica Mogherini. “Els llaços són més profunds que qualsevol canvi polític. Seguirem treballant junts, redescobrint la fortalesa d'Europa”, ha dit sense excessiva efusivitat en un missatge sense destinatari. En la mateixa línia, el responsable de negociar el 'brexit' en nom de la Comissió Europea, el conservador gal Michel Barnier. “Igual que ahir penso que avui és millor per als europeus estar junts en comptes de cada un per la seva banda”.

Poc després han començat a pronunciar-se altres dirigents europeus com el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que ha felicitat el nou president. “Seguirem treballant per reforçar la relació que ens uneix als Estats Units, soci indispensable”, ha dit a través de les xarxes socials en un missatge personal. A l'espera dels pronunciaments oficials, les institucions europees i els Estats membres són conscients que l'arribada de Trump canvia l'escenari de joc i obre la porta de la incertesa. “Els seus excessos acaben produint un sentiment de nàusea”, retreia el president francès, François Hollande, a principis d'agost. “Si triomfa hi haurà conseqüències” perquè “l'elecció és global”, alertava llavors. 

DEFENSA EUROPEA

I la primera gran incertesa es diu OTAN. Trump fa mesos que posa en qüestió que els Estats Units hagin d'assistir els països aliats de forma automàtica davant un eventual atac de Rússia o de qualsevol altre país, encara que s'activi la clàusula de defensa mútua, i condiciona aquest suport al fet que els països de l'Aliança Atlàntica comencin a augmentar la seva despesa en defensa. “Prefereixo ser capaç de continuar amb els acords existents però només si els aliats deixen d'aprofitar-se d'una era de generositat nord-americana que ja no és assequible”, advertia a l'estiu. I com a magnat dels negocis que és posa l'accent en els diners. “Estem gastant diners. Estem gastant una fortuna”, alertava.

Però si hi ha un element que causa especial inseguretat i temor a la UE és la complicitat que ha mostrat amb el president rus, Vladímir Putin, a qui ha mostrat una admiració que és mútua. “És brillant, molt pintoresc, té molt talent. Un líder absolut”, ha dit d'ell el dirigent rus. “És un gran honor ser afalagat d'aquesta manera per un home tan respectat al seu país i més enllà”, li responia Trump. “Som molt diferents però ens avindríem”, afegia fa uns mesos.

RELACIONS TRANSATLÀNTIQUES

Notícies relacionades

Els fonaments de la seguretat europea no és l'únic que tremola davant l'eventual arribada de Trump. Si hi ha un capítol que està en quarantena i no només per la divisió que genera dins de la Unió Europea aquest és el Tractat de Lliure comerç (conegut com a TTIP en les seves sigles en anglès) que negocien la Unió Europea i els Estats Units des de fa tres anys. Trump ja ha anunciat que si arribava a la Casa Blanca enterraria aquesta negociació, “un acord que ningú entén” i que apostaria pel proteccionisme i per apujar tarifes i aranzels. “Si parlem de comerç, estem perdent una quantitat immensa de diners, segons moltes estadístiques uns 800.000 milions de dòlars”, xifrava recentment.

IMMIGRACIÓ

Uns dels eixos de campanya i que l'han fet arribar a la Casa Blanca és el control de la immigració, un dels principals reptes a què s'enfronta Europa. I la postura que adopti en aquest terreny i la seva resposta en política exterior tindrà conseqüències crucials a Europa ja que una intervenció molt més activa en els conflictes que es viuen al Pròxim Orient podria empitjorar la crisi i augmentar els desplaçaments massius cap al vell continent.