REACCIONS ECONÒMIQUES

L''efecte Trump' condiciona l'economia mundial

La borsa nord-americana reacciona amb ascensos a la victòria del candidat nord-americà

Els divises emergents, principals damnificades per les seves polítiques antiglobalització

tokioefe

tokioefe

2
Es llegeix en minuts
MAX JIMÉNEZ BOTÍAS / BARCELONA

Històricament els mercats solen aplaudir l'èxit republicà en les eleccions als EUA. "Amb els republicans al comandament, normalment esperes una regulació lleugera del mercat, canvis cap a una fiscalitat favorable per a les empreses i una retallada general d'impostos. Trump pot assumir perfectament l'agenda republicana sobre l'economia", considera Stefan Kreuzkamp, responsable d'inversió de Deutsche Bank Asset Management. En aquest sentit, recorda unes paraules del mateix Trump pronunciades al maig: "Mira, tot el que puc dir ara -no sóc el president i per tant és una suposició- és que seré flexible en molts aspectes, perquè crec que s'ha de ser així". 

Si Trump serà flexible amb la seva política i favorable a l'agenda econòmica republicana, ¿per què es lamenten els mercats amb descensos generalitzats a les borses i les divises? En síntesi, la reacció als resultats ha sigut negativa, especialment pel que fa als actius relacionats amb els mercats emergents. A primera hora del matí, les inversions considerades com a refugi es movien a l'alça amb gran fortalesa, mentre que la renda variable i les divises dels països emergents patien caigudes. 

El cert és que amb l'apertura a l'alça de Wall Street s'han moderat els descensos també en els mercats europeus, on les pèrdues s'han mantingut lleugerament per sobre de l'1%, tot i que, a mitjà termini, molts analistes esperen descensos més prolongats, en línia amb el que va passar amb el referèndum del Regne Unit. L''efecte Trump', segons James Butterfill, director d'anàlisi a ETF Securities, és: "A curt termini pujaran els preus de l'or, ja que els inversors busquen un actiu refugi, d'una manera similar al que vam veure després del referèndum sobre el 'brexit'. A mitjà termini, el ien japonès i el franc suís en seran els grans beneficiats. L'augment de la volatilitat canviària és negatiu per a la lliura esterlina, i probablement es vendrà contra les principals divises".

PROTECCIONISME I ANTIGLOBALITZACIÓ

Però al marge dels mercats, la presidència de Trump pot tenir altres efectes, tenint en compte que els seus missatges "han tingut una clara direcció proteccionista i antiglobalització, i això suposa una amenaça per a l'actual 'status quo' del comerç mundial", destaca el departament d'anàlisi de Banc March. Trump aposta per un replantejament de les posicions dels EUA respecte als seus tractats comercials, especialment amb les economies emergents, encara que també en el cas d'Europa. Va recolzar explícitament el 'brexit' del Regne Unit.

Notícies relacionades

Així mateix, defensa retirar moltes de les mesures empreses per l'Administració Obama, especialment en el que està relacionat amb la despesa en prestacions socials i plans d'assistència sanitària. El seu pla passa per un pressupost federal més orientat a l'expansió fiscal i la inversió pública.

Els riscos, per tant, apunten més cap a fora dels EUA. Des que es va conèixer el resultat, Mèxic és un dels mercats que més estan patint pels seus estrets llaços comercials i econòmics amb els EUA. Centreamèrica, en general, és una de les regions que en poden resultar perjudicades. "Si Trump segueix endavant amb totes les propostes de la seva campanya i aconsegueix aplicar el malson organitzatiu que suposaria deportar tots els immigrants il·legals, les remeses d'aquests immigrants deixaran d'arribar i això repercutirà segur en les economies dels seus països d'origen". I pel que fa a les relacions amb la Xina, els moviments que s'ha de vigilar són la introducció d'aranzels comercials i la possibilitat que el Tresor designi el gegant asiàtic com a manipulador canviari.