CONTROVÈRSIA A LA UE

Juncker obliga el seu comissari Oettinger a disculpar-se per burles a xinesos, valons i gais

La polèmica amenaça la promoció interna del polític alemany a la vicepresidència de la Comissió Europea, vacant després de la marxa de Kristalina Georgieva al Banc Mundial

mbenach36101018 president of the european commission jean claude juncker spe161103165333

mbenach36101018 president of the european commission jean claude juncker spe161103165333 / JOHN THYS

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

El comissari d'Economia Digital, l'alemany Gunther Oettinger, no podia haver triat un moment més inoportú per burlar-se de xinesosvalons i homosexuals. A punt de ser promocionat internament i nomenat vicepresident de la Comissió Europea -en substitució de la búlgara Kristalina Georgieva- el democristià luxemburguès Jean-Claude Juncker l'ha obligat a demanar públicament disculpes per contenir el nou escàndol que amenaça el seu Executiu i evitar que el problema es faci més gran.

“He tingut temps de reflexionar sobre el meu discurs i ara puc veure que les paraules que vaig utilitzar han generat mals sentiments i poden fins i tot haver ferit certes persones”, admet Oettinger en una declaració feta pública aquest matí en relació amb uns comentaris que va fer durant el sopar anual celebrat per la patronal alemanya a Hamburg la setmana passada.

Durant aquella reunió, que va ser filmada per una càmera oculta i donada a conèixer pel setmanari 'Der Spiegel', aquest polític de la família de la CDU (el partit d'Angela Merkel) es va referir a una delegació de ministres xinesos que recentment va visitar la capital comunitària com a “ulls allargats” i com a “nou homes, un partit, sense democràcia, ni una dona. Tots ells vestits amb vestit jaqueta blau fosca. Tots ells pentinats d'esquerra a dreta”.

La Xina no va ser l'únic destí de les seves burles. També va fer comentaris sobre el matrimoni homosexual percebuts com a “homofòbics” i va arribar a definir Valònia, la regió belga que va arribar a bloquejar durant 15 dies la firma del tractat de lliure comerç entre la UE i Canadà i “una cosa inacceptable” al seu parer, com a “microregió gestionada per comunistes”. Paraules gens diplomàtiques que han obligat Juncker a tornar a entrar en escena. “M'agradaria disculpar-me per qualsevol comentari que no fos prou respectuós”, s'ha vist obligat a afegir aquest dijous.

REACCIÓ UNA SETMANA MÉS TARD

Encara que l'Executiu comunitari no va trobar motius suficients dilluns passat per disculpar les paraules d'Oettinger -dimarts i dimecres ha sigut festiu a les institucions- la pressió mediàtica de l'última setmana ha obligat Brussel·les a reaccionar i a demanar al comissari que esmeni les seves paraules. Una cosa que ha fet per mitjà d'una declaració de sis paràgrafs en què es defineix com a “franc i obert” i en què qualifica el seu discurs com “un toc d'atenció” a l'audiència alemanya sobre el fet que si es redueix l'edat de jubilació perdrà la batalla de la competitivitat.

“Lamento que algunes de les meves declaracions hagin sigut malinterpretades. Valònia no és només una regió europea important històricament parlant, sinó que també contribueix a la diversitat cultural i política d'Europa”, precisa ara Oettinger després de la trucada telefònica realitzada pel seu cap, Jean-Claude Juncker. “Venint d'un estat federal em prenc molt seriosament les regions i els seus punts de vista”, assegura.

ELEGIT PER A LA VICEPRESIDÈNCIA

Notícies relacionades

Aquesta nova sortida de to arriba en un mal moment tant a nivell personal com per a la Comissió Europea, que segueix en el focus d'atenció pels polèmics fitxatges laborals de diversos excomissaris. Oettinger era fins ara l'elegit dins del col·legi de comissaris per ocupar la vicepresidència que deixa lliure l'excomissària de pressupostos i recursos humans, Kristalina Georgieva, que ha marxat al Banc Mundial i hi ha algunes formacions polítiques que anuncien batalla si és finalment el nominat per Juncker, que té previst parlar de nou aquest divendres amb ell, per ocupar la cartera.

“Prenem nota de les disculpes” però “encara tenim dubtes sobre el seu comportament i el seu futur paper a la Comissió Europea. Esperin una confirmació dura en l'audiència”, avisa el Partit Socialista Europeu. I també els liberals. “No només examinarem si és apte per al paper de vicepresident de la Comissió, sinó també sobre les seves recents declaracions”, avisava aquest dimarts el líder dels liberals, Guy Verhoftstadt.