Trump espanta els inversors

La investigació de l'FBI desencadena caigudes a les borses davant la possibilitat que la contesa s'iguali

Wall Street ha deixat clar amb les seves donacions que prefereix Clinton a la Casa Blanca

Trump espanta els inversors

STEVE HELBER (AP)

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

La inesperada decisió de l’FBI de reactivar la investigació dels correus de Hillary Clinton no només va revifar la incertesa a les files demòcrates. El nerviosisme es va traslladar amb rapidesa als mercats borsaris, on la victòria de l’exsecretària d’Estat es donava per feta. L’índex Standard and Poor’s, on cotitzen 500 de les companyies més grans dels EUA, va perdre els seus guanys del dia i l’índex de volatilitat VIX, conegut com l’«indicador de la por», es va disparar als nivells més alts de les últimes sis setmanes. L’or va tornar a ressorgir com a refugi davant les calamitats i el pes mexicà, que serveix per veure les opcions de victòria Donald Trump, va caure un 1,3% davant del dòlar, el seu valor més baix de les últimes tres setmanes.

 

La reacció dels mercats és simptomàtica de les preferències dels inversors en les eleccions del 8 de novembre. Als diners els agrada l’estabilitat, prosperen davant horitzons previsibles, i una presidència del candidat republicà seria de tot menys previsible. «Clinton representa l’estatus quo. Trump representa el canvi, tot i que no és clar de quin canvi parlem, i això posa nerviosos els inversors», va assegurar divendres Mark Zandi, l’economista cap de Moody’s Analytics. L’estiu passat, la firma d’anàlisi financera va concloure que les propostes econòmiques de la demòcrata reforçarien el creixement i l’ocupació. Les de Trump, en canvi, provocarien una caiguda de més del 2% del producte interior brut i arrossegarien els EUA a una nova recessió.

 

EL FANTASMA DE LA RECESSIÓ

Això pensen també altres centres d’estudis com el Peterson Institute, que preveu una recessió si el magnat immobiliari arriba a la Casa Blanca i posa en pràctica la seva agenda comercial. Mesures com un aranzel del 45% per a les importacions xineses, cosa que molt probablement desencadenaria una guerra comercial.

A cap nació es tem tant el republicà com a Mèxic, el país on ha atribuït gairebé tots els mals socials i econòmics que pateixen els Estats Units. Trump vol construir un mur a la frontera, renegociar o derogar l’acord de lliure comerç i taxar amb aranzels desorbitats les importacions mexicanes.

Notícies relacionades

Després que es fes públic el seu vídeo amb declaracions masclistes a finals del setembre passat, el pes es va apreciar un 2% davant el dòlar, després que s’hagués desplomat fins a nivells sense precedents. Allà havia estat fins divendres, quan va tornar a caure amb l’anunci de l’FBI.

Trump ha posat l’economia mexicana entre l’espasa i la paret, tot i que la depreciació està beneficiant les seves exportacions i matant pobles fronterers dels Estats Units, que viuen dels consumidors mexicans. Les preferències dels inversors en aquesta carrera electoral també queden clares si s’examinen els diners que els dos candidats han recaptat de Wall Street. Clinton ha rebut 45 milions de dòlars de fons d’alt risc i firmes de capital privat. ¿Trump? 239.000 dòlars.