PROBLEMA DE TELECOMUNICACIONS AL CENTRE DE MOSCOU

¿Per què els dispositius GPS es tornen bojos a prop del Kremlin?

Des de l'estiu, i en alguns moments del dia, els geolocalitzadors situats a les proximitats de la fortalesa presidencial deixen de funcionar o donen localitzacions errònies

Alguns especialistes estimen que un potent senyal situat a l'interior del recinte per enganyar drons és responsable del mal funcionament dels telèfons

1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Tot va començar a principis d'estiu. A les xarxes socials van començar a aparèixer queixes de ciutadans que constataven el mal funcionament dels navegadors situats a les proximitats del Kremlin durant alguns moments del dia. En algunes ocasions, simplement se silenciaven, i deixaven de funcionar; en altres, els afectats eren 'teletransportats' lluny d'on eren en realitat, assenyalant-los com a 'ubicació actual' l'aeroport de Vnúkovo, situat a l'oest, a una trentena de quilòmetres del centre de Moscou.

La disfuncionalitat està afectant tota mena de telèfons mòbils, independentment del sistema utilitzat, ja sigui GPS o GLONASS, l'alternativa russa als navegadors occidentals, i pot durar unes quantes hores, normalment durant la segona meitat del dia. Els taxistes moscovites, que la gran majoria són reclamats pels clients mitjançant aplicacions de mòbil, són els que més noten les inconveniències. Al setembre, segons ha informat el portal de notícies Meduza, els participants de la marató de Moscou es van queixar que els "navegadors es van silenciar".

El problema ha atret l'interès dels mitjans de comunicació independents, que no han aconseguit donar una resposta precisa al fenomen, en especial a causa del mutisme absolut del Servei Federal de Protecció (FSO, en les sigles en rus) responsable de la protecció dels alts funcionaris a Rússia, incloent-hi el mateix president.

Serguei Osseledko, soci i especialista en temes de seguretat en telèfons i internet de Notamendia, una empresa russa del sector, sosté, en declaracions a EL PERIÓDICO, que les interferències tenen l'origen en "equips situats a l'interior del recinte del Kremlin" que intenten "enganyar drons i avions no pilotats". La raó que l'usuari sigui localitzat precisament en un dels quatre aeroports moscovites radicaria, segons aquesta tesi, en el fet que la majoria d'aquests aparells sense pilot estan programats per no volar a prop dels aeròdroms mundials amb gran trànsit aeri.      

Mentrestant, els moscovites prefereixen prendre's tot aquest assumpte amb sentit de l'humor. Aleksandr Mamaev va escriure al juliol en el seu compte de Twitter el següent: "Al costat del Kremlin, els GPS han deixat de funcionar. És possible que hi visquin una rara espècie de Pokémons, i Putin no els vol entregar". 

Notícies relacionades