ELECCIONS PRESIDENCIALS ALS EUA

Clinton agafa distància respecte a Trump malgrat les revelacions de Wikileaks

Els 'e-mails' piratejats de la seva campanya aprofundeixen en les vulnerabilitats de la candidata demòcrata

fcasals35868815 st louis  mo   october 09  democratic presidential nominee f161015200939

fcasals35868815 st louis mo october 09 democratic presidential nominee f161015200939 / CHIP SOMODEVILLA

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Hillary Clinton és partidària de mantenir una posició «pública i una altra de privada» a l’hora de negociar assumptes espinosos. La reforma financera no es va aprovar perquè fos una necessitat davant la ruïna provocada pels abusos dels bancs, sinó per la «pressió política» imposada des del carrer. Els EUA haurien d’intervenir més a Síria, però haurien de fer-ho de forma «encoberta». Aquestes són algunes de les revelacions que estan deixant els e-mails de la campanya de Clinton, detalls que confirmen la seva al·lèrgia a la transparència, una acusada tendència a la falsedat i la relació paternalista que manté amb els seus donants de Wall Street. De moment, però, res sembla prou escandalós per destruir-la.

A només tres setmanes perquè conclogui la més agressiva i esperpèntica de les campanyes recents, els dos candidats a la presidència s’enfrontaven ahir a la nit en l’últim debat, una cita que alguns havien descrit com l’última oportunitat perquè el republicà pogués frenar el seu imparable enfonsament en les enquestes. Fins ara, res ha aturat la seva sagnia, ni les sucoses revelacions sorgides del correu del cap de la campanya del seu rival, John Podesta, publicades per Wikileaks. Dels tres punts d’avantatge de principis d’octubre, Clinton ha passat a set, segons la mitjana de les enquestes de Real Clear Politics. En els sondejos més recents, arriba fins a 9 i 12.

DALTABAIX DE TRUMP

Trump està tenint el pitjor mes d’octubre que es recorda d’un candidat a la presidència, un daltabaix que va començar amb el vídeo en què presumia de ser un depredador sexual, va seguir amb les denúncies de més de mitja dotzena de dones i es va consolidar a cop de deliri autoritari i conspiratori. El magnat està embalat.  En els últims dies, ha dit que Clinton és el «dimoni», ha repetit la seva intenció d’empresonar-la, s’ha burlat de les dones que l’han denunciat, suggerint que no eren prou atractives per a ell, s’ha enfrontat amb la cúpula del seu partit i ha demanat als simpatitzants que vigilin les urnes el 8 de novembre perquè es gesta un frau èpic.

Entre els demòcrates, alguns donen per guanyades les eleccions. La prova és que han desviat recursos de la campanya per recolzar la disputa de diversos escons del Senat, que segueix en poder republicà. La història recent demostra, no obstant, que les enquestes s’equivoquen cada cop més. Tenim l’exemple del brexit o del referèndum sobre la pau a Colòmbia per demostrar-ho. I no és l’únic factor a considerar: dos terços dels nord-americans consideren que el país va en la direcció incorrecta. Clinton, més que res, representa l’statu quo.

RECLOSA EN EL SILENCI

Davant del suïcidi quotidià del novaiorquès i les espinoses confidències sorgides dels e-mails de la seva campanya, la demòcrata ha optat per refugiar-se en el seu estat natural: el silenci. D’aquests correus es desprèn que fuig de l’espontaneïtat i que els seus discursos es revisen infatigablement, o que no li agrada gens demanar disculpes. «És el seu taló d’Aquil·les», segons una assessora seva. Es referia a la seva reacció al saber-se que va usar un servidor privat per emmagatzemar els seus correus en la seva etapa al Departament d’Estat.

Notícies relacionades

També se sap que el seu entorn és molt conscient dels conflictes d’interessos que empaiten els Clinton. Està documentat que més de la meitat de les personalitats civils que es van reunir amb ella durant la seva època al capdavant de la diplomàcia van fer donacions a la Fundació Clinton.

En els correus, els seus assessors recomanen que no faci comentaris sobre una proposta per endurir les «lleis contra el suborn» perquè «podria estar tan esquitxada que és realment vulnerable». En qualsevol altre any electoral, revelacions com aquestes servirien perquè la seva campanya trontollés, però tenint davant Trump, molts les veuen com pecats sense importància.