NOVES REVELACIONS SOBRE ELS 'E-MAILS' DE LA CANDIDATA

El correu 'espanyol' de Hillary Clinton

El Govern de Rajoy va informar del gir que faria en política exterior per "treballar amb els EUA" sobre Veneçuela i Cuba

undefined18938120 bru033 bruselas  b lgica   19 4 2012   la secretaria de esta161017212330

undefined18938120 bru033 bruselas b lgica 19 4 2012 la secretaria de esta161017212330 / OLIVIER HOSLET

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Poc més d’un mes després que Mariano Rajoy arribés al poder a finals del 2011, el Ministeri d’Exteriors va enviar un missatge a la llavors secretària d’Estat dels EUA, Hillary Clinton, per anunciar-li la seva intenció de fer un gir a la política exterior espanyola a l’Amèrica Llatina. «El nou Govern espanyol vol reorientar la seva política exterior per treballar amb els EUA a l’Amèrica Llatina, especialment sobre Veneçuela i Cuba», deia el correu datat el 30 de gener del 2012. El conducte nord-americà descrivia el nou posicionament com «un canvi significatiu» respecte a les polítiques de Zapatero que «serà de molta utilitat» davant «la transició que s’acosta a Cuba i un fet significatiu a Veneçuela (i possiblement els Andes)».

Aquesta és una de les referències a Espanya que apareixen en els més de 30.000 e-mails privats de Clinton que s’han fet públics en la campanya, gairebé tots de la seva època al capdavant de la diplomàcia nord-americana. En els missatges hi ha referències al llavors rei Joan Carles, detalls sobre els temes de la relació bilateral que preocupen Washington i al·lusions a la mediació secreta que Felipe González va fer a Líbia, quan Gaddafi encara era viu. De les aspiracions secessionistes a Catalunya no se’n parla. Mariano Rajoy només hi apareix una vegada, a l’abordar-se la seva possible reunió amb Barack Obama.

RELACIÓ PRIVILEGIADA / Els correus confirmen que la relació privilegiada entre la monarquia espanyola i el poder polític dels EUA sembla haver-se mantingut. Així ha sigut des de la transició, quan l’ambaixador Wells Stabler enviava directament informes a la Zarzuela que no passaven pels despatxos d’Adolfo Suárez. «El rei Joan Carles va trucar i va preguntar si podia parlar amb tu», va escriure la secretària personal de Clinton, Huma Abedin, el 22 de juliol del 2012. «Perquè estiguis al cas de la situació, hem inclòs una nota de l’oficina de premsa». Al titular de l’article es llegeix: Al rei d’Espanya se’l desposseeix de la presidència honorífica de WWF.

WWF són les sigles del Fons Mundial per a la Naturalesa, l’organització ecologista que Joan Carles va presidir durant més de quatre dècades fins que van sortir a la llum les fotos de la famosa cacera d’elefants a Botswana. El missatge no especifica què li volia transmetre el monarca. Les seves trucades apareixen diversos cops ressenyades en els correus dels assessors de Clinton. «NOVA TRUCADA», deia en majúscules un altre correu de setembre del 2012. «La seva oficina ens va transmetre que és una trucada personal per preguntar per l’estatus de les ambaixades al Pròxim Orient». No és clar a quines ambaixades es refereix.

CONFIANÇA / De les comunicacions es dedueix que el rei emèrit i l’avui candidata demòcrata tenen una relació de confiança. «Vaig tenir una audiència molt productiva amb el Rei i em va demanar que estengués les seves salutacions més cordials a la secretària», va escriure el febrer d’aquell any l’ambaixador a Madrid, Alan Solomont.

Solomont apareix en el remitent de diversos e-mails. «Espanya ha elegit recentment un nou Govern i hi ha alguns temes pendents que em preocupen i crec que a la secretària també, amb qui m’agradaria discutir-los», es llegeix el 27 de febrer del 2012. Aquests temes són la trobada entre Obama i Rajoy; «la neteja de Palomares»; els drets de propietat intel·lectual, i «l’interès del Govern espanyol en la diplomàcia econòmica». Unes setmanes després, Solomont celebra que l’Executiu de Rajoy «vol seguir el nostre exemple i fer de la diplomàcia econòmica un component important de la seva política exterior».

Notícies relacionades

Felipe González apareix breument en un correu del 2011, al qual més tard se li va donar rang de «confidencial», en què es discuteixen els esforços de diversos actors per mediar a Líbia. «L’ex primer ministre espanyol González havia planejat viatjar a Líbia per reunir-se amb funcionaris del Govern libi. No hem confirmat si el viatge s’ha produït». Pel que s’ha publicat després, el viatge es va materialitzar i el socialista va arribar a reunir-se amb el llavors cap del Govern de Gaddafi, Mahmud Baghdadi.

Zapatero n’estava informat i també l’Administració d’Obama, segons va escriure Javier Chicote a Socialistas de élite, però els seus intents perquè el sàtrapa libi entregués el poder no van anar enlloc.