Efectes de la crisi econòmica

Un terç dels argentins són pobres

El president Mauricio Macri deixa entreveure que aquest és el cost de l'herència rebuda

Els kirchneristes atribueixen la xifra a la devaluació del 40% de la moneda i a l'alta inflació

mbenach35712923 bas803  buenos aires  argentina  28 09 2016   el presidente 160929114518

mbenach35712923 bas803 buenos aires argentina 28 09 2016 el presidente 160929114518 / Victor Carreira

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Les fredes dades estadístiques confirmen el que deixa veure el paisatge social dels últims mesos: el 32,2% dels argentins són avui pobres, segons el primer mesurament oficial del Govern de Mauricio Macri. «És una cosa que ens ha de fer ràbia i comprometre a treballar junts perquè cada dia puguem reparar més situacions», va declarar el president. D’acord amb l’Institut Nacional d’Estadístiques i Censos (INDEC), 13 milions de persones estan en situació de precarietat; i d’aquestes, 1,7 milions són indigents.

Tres anys enrere, la pobresa arribava al 4,7% de la població i hi havia l’1,4% d’indigència. Els càlculs de la Comissió Econòmica per a l’Amèrica Llatina de les Nacions Unides (CEPAL) elaborats el 2015 indicaven que la pobresa castigava el 8,1% dels argentins. Entre un número i l’altre hi havia, però, un forat negre. El 2014, el Govern de Cristina Fernández (2007-2015) va suspendre la difusió de les dades oficials sense explicar-ne els motius. Això va suscitar sospites opositores. «Després d’anys de manipulació de la informació i negació, avui sabem quina és la realitat, que castiga clarament», va assegurar Macri.

La diputada Elisa Carrió, una de les principals aliades del cap d’Estat, va fer el mateix raonament: «No pot ser que això passi a la planura més gran del món, productora dels millors aliments del món: és un escàndol moral».

Pel Govern, l’augment de la taxa de pobresa no es deu a la devaluació de la moneda del 40% que va emprendre ni a l’increment del cost de la vida, que tancarà aquest any per sobre del 47%. Tampoc es deu, diu, a l’obertura de les importacions ni a les altes tarifes. 

FALTA DE RESPECTE

El 23,1% de les famílies argentines, va suggerir el mandatari, ja patia els problemes abans que la dreta arribés al Govern el desembre del 2015.  Ara que «la veritat s’ha posat damunt la taula», els argentins no poden tornar a patir «la falta de respecte que ens diguin que hi ha menys pobres que a Alemanya». Macri va fer referència a unes declaracions d’un important ministre de Cristina.

Pel mandatari, les revelacions de l’INDEC il·luminen els problemes d’una herència econòmica rebuda. «El camí comença en aquest punt de partida. Més enllà de tot el que fem, el que és primordial és que cada dia més argentins tinguin la possibilitat de desenvolupar-se, de ser feliços, de comptar amb un Estat present», va dir.

Notícies relacionades

Els seguidors de l’expresidenta van refutar aquest càlcul i van assenyalar que el macrisme tracta de disfressar les dificultats. L’economia va caure el 5,9% al juliol i  la recessió acumulada els primers set mesos de l’any és del 2,3%. Els especialistes també es van dividir. «En la mesura en què hi hagi nivells d’inflació molt elevats, la pobresa monetària és molt castigada», va opinar Javier Crucio, investigador de la Facultat de Ciències Econòmiques de la ciutat de Buenos Aires.

El director de l’Observatori del Deute Social Argentí de la Universitat Catòlica Argentina (UCA), Agustín Salvia, va assegurar que el 90% dels valors anunciats per l’INDEC corresponen a una «pobresa estructural» que s’arrossega d’anys enrere. Tot i això, va marcar que en l’últim semestre va créixer el nombre de pobres per l’ajust. Macri es va proposar aconseguir la «pobresa zero» i va demanar ser avaluat per aquest objectiu. Ja va avisar que no ho podrà fer en només quatre anys de mandat. 

La vaga general segueix en suspens

Ara, els cacics esperen una resposta del Ministeri de Treball a les seves demandes d’eliminar l’impost als beneficis i el compromís de preservar els llocs de treball. Segons un informe elaborat per la Confederació Argentina de la Mitjana Empresa (CAME), la producció de les pimes industrials va retrocedir a l’agost el 6,4%. Es tracta de la seva onzena caiguda consecutiva interanual. Aquest és el sector on més se sent l’atur a causa de l’obertura de les importacions.