CONFLICTE A L'ÀSIA

Alta tensió entre l'Índia i el Pakistan després d'un xoc armat a la frontera del Caixmir

Almenys dos soldats pakistanesos moren en el que Nova Delhi defineix com a atac "quirúrgic" antiterrorista

jsauri35686574 indi01 akhnoor  india   26 09 2016   miembros de la segurida160929171931

jsauri35686574 indi01 akhnoor india 26 09 2016 miembros de la segurida160929171931

1
Es llegeix en minuts

L’Índia va elevar ahir la tensió en la seva relació amb el Pakistan amb el llançament de diversos atacs contra suposats terroristes a la zona de la Línia de Control (LoC), que serveix de frontera de facto entre els dos països en la disputada regió del Caixmir.

    

Almenys dos soldats pakistanesos van morir en aquestes accions, realitzades de matinada en quatre zones de la LoC, en la primera resposta militar a l’atac ara fa 11 dies d’un grup d’insurgents suposadament pakistanesos a una base índia al Caixmir, que va causar la mort de 18 soldats indis i del qual Nova Delhi va responsabilitzar Islamabad.

    

El director general d’Operacions Militars indi, tinent general Ranbir Singh, va indicar que es va tractar d’operacions «quirúrgiques» en què «s’han produït baixes significatives als terroristes i entre els que els donen suport». Segons Singh, l’objectiu era evitar «la infiltració de terroristes» a la regió de Jammu i el Caixmir (nord), però no va oferir més detalls sobre la naturalesa «quirúrgica» de l’operació, ni tampoc el nombre d’atacs ni la quantitat de morts.

  

 PUBLICITAT MEDIÀTICA

L’Oficina d’Informació de l’Exèrcit del Pakistan (ISPR) va confirmar la mort dels soldats. No obstant, va indicar que l’incident no va respondre al concepte d’atac «quirúrgic», sinó que es va tractar només d’un «intercanvi de trets» a la línia. «La noció d’atac quirúrgic vinculat amb suposats terroristes és una il·lusió deliberadament generada per l’Índia per crear falsos efectes» i «publicitat mediàtica», va afegir. «El Pakistan ha deixat clar que si hi hagués un atac quirúrgic en territori pakistanès, seria respost», va afegir.

    

Els intercanvis de trets als dos costats de la LoC són habituals des de fa dècades, però normalment no surten a la llum.

  

 El primer ministre del Pakistan, Nawaz Sharif, va condemnar «fermament la brutal i no provocada agressió de les forces índies». «La nostra intenció de pau amb el nostre veí no s’ha de confondre amb debilitat, ja que les nostres valentes forces són capaces de defensar la integritat territorial del nostre país i poden frustrar qualsevol intent malvat de minar la sobirania del Pakistan», va dir.

Notícies relacionades

    

Des de la traumàtica partició del subcontinent indi amb la retirada de l’Imperi Britànic el 1947, l’Índia i el Pakistan han entaulat dues guerres i nombrosos conflictes menors per la regió del Caixmir. 

Temes:

Pakistan Índia