DRAMA HUMANITARI

Egipte continua buscant centenars de desapareguts en el naufragi d'un vaixell

Recuperats 50 cadàvers i rescatades amb vida 164 persones

jsauri35632901 young egyptians detained at a police station sleeps on the f160922185324

jsauri35632901 young egyptians detained at a police station sleeps on the f160922185324 / Eman Helal

2
Es llegeix en minuts

Centenars de persones segueixen desaparegudes després del naufragi,naufragi aquest dimecres, d'un vaixell amb entre 400 i 600 passatgers a bord en aigües del Mediterrani, davant les costes d'Egipte. Fins dijous han sigut rescatades amb vida 164 persones i s'han recuperat 50 cadàvers. Les autoritats egípcies continuen la recerca, cada vegada amb menys esperances.

Entre els rescatats hi ha quatre mariners egipcis que han sigut detinguts. Els propietaris de l'embarcació i altres implicats en el tràfic de persones continuen fugits. 

El vaixell, de fusta, va salpar d'un punt no determinat entre les localitats de Burg Rashid (uns 240 quilòmetres al nord del Caire) i Baltim, a la regió del delta del Nil, una zona despoblada i d'orografia complicada. Des d'aquí solen sortir vaixells amb emigrants, normalment amb destí a Itàlia. 

"EL BARCO S'ENFONSA"

Saïd abu-Hamed estava dormint a casa quan va sonar el telèfon. Era el seu nebot, Mohammad Mabruk: "¡Oncle, ajuda'm, ajuda'm! La gent està morint, el vaixell s'enfonsa, hi ha aigua per tot arreu', em deia. Sentia de fons gent cridant, demanant auxili. Va ser horrible. No sé com podré oblidar tot això", explicava a Reuters. Mohammad és un dels supervivents.

Un dels passatgers, Ahmad Darwish, de 27 anys, va explicar que l'embarcació s'havia esperat dos dies al mar perquè els traficants l'acabessin d'omplir de gom a gom. Però a mesura que pujava més gent, el vaixell començava a inclinar-se, es va estendre el pànic i van començar a caure a l'aigua. Darwish, que es recupera a l'hospital de Burg Rashid, afirma que va passar set hores al mar, fins que va aconseguir fer-se veure a un pesquer.

"SI FÓSSIM ESTRANGERS..."

Notícies relacionades

De fet, diversos familiars de les víctimes són molt crítics amb l'operació de salvament de l'Armada egípcia. Gamal Assad també va rebre de matinada una trucada del seu germà Bassem, de 17 anys. "Immediatament vaig trucar a la Guàrdia Costanera, però no es va moure en absolut. Van ser els vaixells de pesca els que els van salvar", afirma. A l'arribada al port de Burg Rashid d'un pesquer amb 12 cadàvers, diversos familiars increpaven els militars. "Si fóssim estrangers, italians o francesos, sí que haurien fet alguna cosa", cridava un. 

Egipte s'ha convertit en el segon país de partida, al darrere de Líbia, dels immigrants que es llancen a la marimmigrants , segons l'Organització Internacional per a les Migracions (OIM). Entre els passatgers hi havia egipcis, sirians i africans de diverses nacionalitats, entre ells sudanesos, somalis i eritreus.