DISTURBIS A KINSHASA

Almenys 17 morts en les protestes contra Kabila a la República Democràtica del Congo

Milers d'opositors surten al carrer per denunciar l'intent del president d'endarrerir les eleccions per retenir el poder

mbenach35599428 congolese opposition supporters chant slogans as they destro160919194927

mbenach35599428 congolese opposition supporters chant slogans as they destro160919194927 / KENNY KATOMBE

1
Es llegeix en minuts

Almenys 17 persones, incloent-hi tres policies, van morir ahir dilluns en els enfrontaments entre la policia i manifestants antigovernamentals a Kinshasa, capital de la República Democràtica del Congo (RDC), durant una marxa contra la intenció del president Joseph Kabila d’allargar el seu mandat i perpetuar-se així en el poder.

La protesta va reunir milers de persones enmig de creixents pressions locals i internacionals perquè Kabila es retiri quan el seu mandat s’acabi legalment al desembre.

L’oposició l’acusa de pretendre endarrerir les eleccions, inicialment previstes per al novembre, fins almenys l’any que ve, cosa que els seus seguidors neguen.

«Oficialment hi ha hagut 17 morts a Kinshasa: tres policies i 14 civils», va declarar el portaveu del Ministeri de l’Interior, Claude Pero Luwara. Anteriorment, un testimoni havia dit a Reuters haver vist una multitud cremant el cos d’un oficial de policia a Limete, un suburbi de la capital, en un aparent acte de venjança pels trets policials.

Georges Kapiamba, director de l’oenagé local Associació Congolesa per a l'Accés a la Justícia, va assenyalar que les forces de seguretat van abatre set manifestants.

DESENES DE DETINGUTS

Notícies relacionades

Grups de drets civils van informar de desenes d’arrestos de manifestants i periodistes a Kinshasa, així com a Goma Kisangani, on també hi va haver marxes antigovernamentals. Desenes de persones van morir en protestes similars contra Kabila l'any passat.

La RDC, un extens Estat ric en minerals, no ha experimentat mai un traspàs pacífic de poder. Els països donants temen que la creixent inestabilitat desemboqui en un conflicte armat en un país ple de milícies, en especial a les regions orientals sense llei.