VIATGE SOLIDARI

La flotilla 'Dones rumb a Gaza' surt de Barcelona per denunciar el bloqueig israelià

És la quarta expedició que s'organitza des del 2010 i cap de les anteriors van arribar a destí, dues d'elles per la intervenció de soldats d'Israel

 

  / JULIO CARBÓ

2
Es llegeix en minuts
KIM AMOR / BARCELONA

La Coalició Internacional de la Flotilla de la Llibertat ha posat en marxa una vegada més una expedició per fer arribar als habitants de la franja de Gaza «un missatge de solidaritat» i denunciar el bloqueig que per terra, mar i aire ha imposat Israel a aquest territori palestí poblat per dos milions de persones. Aquesta vegada, la flotilla, que va sortir ahir del port de Barcelona, està formada per dos velers i té la particularitat quetant la tripulació com els viatgers són dones. 'Dones rumb a Gaza' així és com es diu.

Els velers 'Amal' i 'Zaytun' ('esperança' i 'oliva', en àrab), atracats a Barcelona des de dilluns passat, navegaran pel Mediterrani i faran escala a Còrsega i Sicília abans d’enfilar cap a Gaza –on tenen previst arribar la primera setmana d’octubre– amb una trentena de dones a bord procedents de diferents països. Les dones s’aniran reemplaçant en cada escala. Entre les participants hi ha Mairead Maguire, Nobel de la pau el 1976; la dramaturga nord-americana Naomi Wallace; la parlamentària neozelandesa MaramaDavidson; Rosana Pastor, diputada de Podem, i la israeliana resident a Andalusia Zohar Chamberlain, una de les coordinadores del viatge.

Paulina de los Reyes té 61 anys, és xilena i viu com a refugiada política des de fa 40 anys a Suècia, on és catedràtica d’Economia. Ella és una de les activistes que es van embarcar en el veler 'Amal'. «Tinc molta esperança i il·lusió en aquest viatge», va dir De los Reyes abans de salpar. És la primera vegada que participa en un acte d’aquest tipus. Perquè aquests velers no van carregats d’ajuda humanitària, sinó del «missatge a Israel que el bloqueig és il·legal», va explicar. «És un acte de solidaritat femení», va afegir la professora.

EXPEDICIÓ TRÀGICA

Notícies relacionades

Des del 2010 s’han organitzat tres flotilles d’ajuda humanitària a la franja de Gaza. Cap de les tres va arribar al seu destí. En dues ocasions van ser frenades per comandos de l’Exèrcit israelià. La tercera va ser el Govern grec el que, per pressions de Tel Aviv, va impedir la sortida de les naus, entre elles, l’espanyola 'Gernika'. La primera expedició va acabar en tragèdia. L’assalt dels soldats israelians al vaixell 'MaviMarmara' en aigües internacionals va acabar amb la vida de deu activistes. «Aquest tipus de viatge té el seu risc, però més risc i por passen les dones palestines de Gaza», va afirmar De los Reyes.

 

Temes:

Palestina Israel