¿Per què aquest quadro no pot sortir d'Austràlia?

Les autoritats bloquegen l'exportació a Londres de la pintura testimoni del seu desenvolupament com a nació multicultural

150330

150330

1
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Hasty Tasty era una taverna de Sydney molt popular entre les tropes americanes que desembarcaven a la ciutat durant la segona guerra mundial. Oberta 24 hores al dia, els soldats estrangers i la clientela local s'hi barrejava en bona companyia. Malgrat el sever racionament d'aquells anys, al Hasty Tasty no es passava mai gana. El pintor australià Herbert Badham va plasmar l'ambient del lloc en un dels seus llenços, titulat 'Snack Bar'. Una pintura molt influïda pel realisme anglès en què va dibuixar, amb gran sentit de l'observació i bon humor, catorze personatges perfectament reconeixibles.

Quan al mes de maig una casa de subhastes a Austràlia va treure a la venda l'obra, la idea del comprador anònim que la va adquirir per 314.000 euros era penjar-la a la seva casa de Londres. Un desig que no veurà complert.

El permís inicial que va rebre per exportar-la va ser bloquejat per un comitè especialitzat en obres d'art. El comprador va apel·lar al tribunal, que ha ratificat el criteri dels experts. 'Snack Bar' no pot sortir del país. Segons la sentència, la pintura mostra un moment crític de la història a Austràlia, el de la segona guerra mundial, quan el país es va començar a desenvolupar com una nació multicultural.

GRAN FIGURA

Notícies relacionades

Un detall crucial en el veredicte ha sigut la figura al quadro d'un soldat americà de raça negra amb una dona local. Segons la sentència, “el tema és important, perquè dóna, de forma extraordinària, testimoni gràfic de la interacció entre diferents races, convivint en bona harmonia en uns temps de gran perill per a Austràlia”.

Badham, que va morir el 1961, va ser durant moltes dècades un pintor infravalorat, i va ser redescobert posteriorment com una gran figura de l'art australià. Amb la sentència que impedeix l'exportació d''Snack Bar', les seves obres se situen en la categoria de tresor nacional.

Temes:

Austràlia Art