OPERACIÓ ANTITERRORISTA

Alemanya deté tres sospitosos de col·laborar en els atemptats de París

Els detinguts, d'entre 17 i 26 anys, s'havien camuflat entre sol·licitants d'asil en un refugi de Reinfeld

La Fiscalia assegura que els tres joves "preparaven un atac o esperaven ordres"

jsauri35508432 view of a house which is being used as accommodation for ref160913183423

jsauri35508432 view of a house which is being used as accommodation for ref160913183423 / Daniel Reinhardt

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La localitat alemanya de Reinfeld es va despertar ahir al matí amb una impactant operació policial quan fins a 200 agents de la unitat antiterrorista van irrompre en un centre d’acollida de refugiats per detenir  tres sospitosos de formar part de l’autoproclamat Estat Islàmic (EI) i de voler preparar un atac a Alemanya.

    

Al migdia, les autoritats federals van afegir que els tres detinguts, de nacionalitat siriana, tenen presumptament alguna vinculació amb els atemptats terroristes perpetrats el novembre de l’any passat a París, en què 130 persones van ser assassinades. «Hi ha raons per creure que tots tres van utilitzar la mateixa xarxa de trànsit que els terroristes de París», va assegurar el ministre de l’Interior, Thomas de Maizière.

    

La fiscalia ha identificat els detinguts com a Mahir al-H., de 17 anys; Ibrahim M., de 18, i Mohammed A., de 26. Sembla que tots tres van abandonar Síria l’octubre de l’any passat i van seguir la mateixa ruta que els refugiats a través de Turquia i Grècia per arribar al cor europeu a mitjans de novembre i instal·lar-se llavors en aquesta localitat de l’estat de Schleswig-holstein.

  

 Segons les dades proporcionades per l’Oficina Federal del Crim (BKA per les seves sigles en alemany), els falsos passaports utilitzats pels detinguts provenen del «mateix taller» que els dels autors de la massacre a la capital francesa. De Maizière va remarcar que la policia seguia els presumptes terroristes des de feia mesos i que els seus telèfons estaven punxats per saber si preparaven un atemptat o esperaven ordres d’un comando superior. D’aquesta manera va voler evitar llançar el missatge d’alarma que un atemptat a Alemanya era possible.

    

La fiscalia alemanya va assegurar que el més jove dels detinguts, Mahir al-H., es va allistar a l’EI el setembre del 2015, un mes abans d’emprendre la seva ruta cap a Alemanya. A Raqqa, l’autoproclamada capital del califat salafista, va ser entrenat en l’ús d’armes i explosius. El mateix octubre, els tres detinguts van jurar lleialtat a Daesh, nom amb el qual també es coneix el grup terrorista. «Els acusats havien de viatjar a Europa per executar un atac o esperar ordres», van insistir les autoritats judicials a través d’un comunicat. Per a això van ser recolzats amb diners, mòbils i passaports falsos.

NO CRIMINALITZAR ELS REFUGIATS

Notícies relacionades

De Maizière va insistir que aquesta operació no ha de tacar el nom dels milers de persones que han arribat a Alemanya fugint de la guerra. Conscient que els populistes xenòfobs han fet servir aquest argument per criticar l’obertura de portes impulsada per la cancellera Angela Merkel, el ministre va remarcar que no s’ha de criminalitzar els refugiats ni tenir-los sota sospita.

     Segons el diari 'Der Welt', la policia també va inspeccionar altres refugis d’aquesta ciutat, situada 56 quilòmetres al nord-oest d’Hamburg. 

La policia britànica deté un presumpte terrorista a Londres

Les forces de seguretat britàniques mantenen en la categoria de "severa" l'alerta d'atemptats terroristes al Regne Unit, la segona més alta, i això implica considerar com a altament probable un atac terrorista al país.