La Fiscalia francesa demana jutjar Sarkozy per finançament il·legal

El líder dels Republicans està implicat en l'emissió de factures falses per tapar el sobrecost de la campanya del 2012

1
Es llegeix en minuts

La Fiscalia de París ha demanat aquest dilluns jutjar l'expresident conservador Nicolas Sarkozy i tretze imputats més per finançament il·legal de la seva campanya per a les eleccions del 2012, en què va ser superat pel socialista François Hollande.

L'actual candidat a les primàries del centredreta està implicat en el 'cas Bygmalion'escàndol que deu el seu nom a l'empresa que va emetre factures falses per uns 18,5 milions perquè la llavors Unió per un Moviment Popular (UMP) assumís despeses que corresponien a la campanya.

Després de l'opinió de la Fiscalia, segons destaca avui l'emissora Europe 1, correspon ara als jutges d'instrucció pronunciar-se en els pròxims mesos sobre si accepta o no jutjar Sarkozy i els altres protagonistes.

PRIMÀRIES AL NOVEMBRE

En el cas que aquests s'hi pronunciessin a favor abans de les primàries, previstes per als dies 20 i 27 de novembre en primera i segona ronda, les possibilitats de l'excap d'Estat de guanyar aquests comicis es podrien veure afectades.

Però si guanyés aquestes primeres eleccions i posteriorment les presidencials, programades per a l'abril i el maig del 2017, Sarkozy només podria ser jutjat després del 2022, un cop s'acabés el seu mandat, recorden els mitjans.

La Justícia francesa intenta determinar el paper que podria haver tingut l'expresident en l'elaboració d'aquestes factures falses.

Els magistrats sospiten que els responsables de la campanya van crear un sistema fraudulent per carregar a la UMP, actual Els Republicans (LR), part de les despeses electorals amb l'objectiu de no superar els 22,5 milions permesos per la llei.

Sarkozy no està imputat en aquest cas per frau, sinó pel presumpte finançament il·legal d'aquesta campanya, a l'haver superat aquest màxim.

Notícies relacionades

L'exmandatari conservador ha reiterat en diverses ocasions que no havia sentit el nom de Bygmalion fins després d'aquella campanya, i també ha al·legat que en aquell període ell no s'ocupava dels detalls perquè s'havia de dedicar a governar ja que era president.

Entre els altres tretze imputats hi ha dirigents de l'antiga UMP, responsables de la campanya presidencial, directius de l'empresa de comunicació Bygmalion i de la seva filial Event and Cie.