ELECCIONS AL GEGANT ASIÀTIC

Activistes de la revolució dels paraigües entren al Parlament de Hong Kong

Tres joves líders de les protestes pro democràcia del 2014 han aconseguit un escó als comicis i reivindiquen un canvi a l'illa

 

  / TYRONE SIU

1
Es llegeix en minuts

Un líder de la revolució dels paraigües del 2014 i diversos joves activistes han aconseguit entrar al Parlament de Hong Kong, després d'unes eleccions amb un rècord de votants. Tres candidats pertanyents a nous moviments locals i alguns amb caràcter independentista nascuts després de les històriques protestes pro democràcia de fa dos anys han aconseguit tres escons a l'hemicicle, amb el 90% dels vots escrutats.

Un d'aquests tres escons serà per a Nathan Law, que va liderar les manifestacions fa dos anys. Law representa el partit Demosisto, creat amb el famós Joshua Wong, una de les cares més conegudes de la històrica asseguda que va paralitzar l'illa durant gairebé tres mesos a favor de la democràcia.

"Els hongkonguesos realment volien un canvi", ha dit el jove Law, de 23 anys, al celebrar la victòria en els comicis, considerats els més importants des que la Xina va recuperar la sobirania sobre Hong Kong el 1997. 

Amb una participació rècord del 58%, la més alta des de l'any 2004, prop de 2,2 milions de persones han anat a les urnes per votar els membres del Consell Legislatiu.

ELECCIONS PARCIALS

Encara pendent dels resultats finals, els diputats conservadors i afins al règim comunista del poder central retindran sense sorpreses la seva majoria simple al Parlament a través d'un complex sistema de votació del qual surten amb avantatge. 

I és que aquests són uns comicis parcials. Dels 70 escons en joc, la meitat són elegits per vot directe popular a través de circumscripcions geogràfiques, mentre que 30 més són seleccionats per un grup que representa diferents sectors professionals de la ciutat, que equival al 6% de l'electorat, i que estan controlats per afins al règim xinès.

Els cinc restants són els coneguts com a "superescons", ja que no estan assignats a cap circumscripció, i també són elegits a través de votació popular.

CANVI DE MODEL

Notícies relacionades

No obstant, les eleccions a Hong Kong poden ser un punt d'inflexió. "El resultat mostra que la societat hongkonguesa creu que es necessita un canvi de model dins del moviment democràtic", ha dit Eddie Chu Hoi-Dock, un dels candidats més votats, amb més de 84.000 suports a les urnes.

Chu Hoi-Dock, de 38 anys, és un candidat radical pro independència que ha centrat la seva campanya de baix pressupost en l'equitat de l'ús de la terra a les zones rurals de Hong Kong.