CRISI DE REFUGIATS

El 'Mediterráneo' de Serrat, en honor a milers de refugiats ofegats

La Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat organitza un concert amb el famós tema del cantautor per denunciar les morts de més de 15.000 migrants al mar

Una orquestra toca per sorpresa en un parc la coneguda cançó ’Mediterráneo’ de Serrat.  / Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

"En els últims 6 anys han mort més de 15.000 persones intentant arribar a Europa". Són xifres aportades per la Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat (CEAR). Un any després de la mort d'Aylan Kurdi, l'organització ha llançat el vídeo Rescatem #NuestroMediterráneo per denunciar "les morts de persones refugiades que se segueixen produint al Mediterrani de forma constant i amb plena passivitat d'Europa".

“El Mediterrani s'ha convertit en la ruta més perillosa del món, i avui és una immensa fossa comuna, al mateix temps que la societat reclama solucions i rebutja que aquestes persones segueixin vivint en una situació d'absolut desemparament”, ha dit Estrella Galán, secretària general de l'entitat.

Realitzat pel Col·lectiu de Dones Cineastes i Mitjans Audiovisuals, el vídeo mostra com un grup d'espectadors es reuneix a poc a poc al voltant d'una orquestra que interpreta la cançó 'Mediterráneo', del cantautor Joan Manuel Serrat.

ELS DOS MEDITERRANIS

La coneguda melodia de Serrat parla d'alegres infàncies a la platja, de primer amors, jocs i vi. Aquest Mediterrani, no obstant, el que va inspirar la cançó, "queda molt lluny d'aquest on avui la gent mor intentant salvar la vida", segons diu el mateix Serrat al final del vídeo, amb el qual ha col·laborat.

Notícies relacionades

Per mostrar aquest altre Mediterrani, el mar que fa anys serveix de cementiri a tantes persones innocents, a meitat del vídeo es comencen a mostrar imatges realitzades pels fotoperiodistes Javier Bauluz, Olmo Calvo, Juan Carlos Mohr i Santi Palacios. És llavors quan les notes del famós tema, interpretada per músics de la Filharmònica d'Espanya juntament amb la Fundació Música Maestro, prenen un aire més seriós, dramàtic, davant la realitat que estan explicant.

"Volem que el Mediterrani torni a ser un lloc on viure històries meravelloses com les que va cantar Serrat", diuen al final del vídeo els seus autors.