Conflicte social a Bolívia

Una protesta minera té en suspens Evo Morales

Després de tres dies de conflicte s'ha informat d'entre un i tres cooperativistes morts. El Govern no ha confirmat el suposat assassinat d'un viceministre

Els camperols van amenaçar de mobilitzar-se per defensar Morales

Assassinat un viceministre del Govern de Bolívia durant una protesta minera. / AP / GONZALO JALLASI / VÍDEO: ATLAS

Assassinat un viceministre del Govern de Bolívia durant una protesta minera.
 

/

2
Es llegeix en minuts
ABEL GILBERT / BUENOS AIRES

Un conflicte entre miners i el Govern del president Evo Morales a la regió d'Oruro manté en suspens Bolívia: carreteres ocupades i sembrades de pedres i runa, entre un i tres cooperativistes morts, d'acord amb diferents versions, i un viceministre, Rodolfo lllanes, assassinat després d'haver sigut pres com a ostatge. Tot va succeir al poblat de Panduro, a 165 quilòmetres al sud-est de la capital. “Els miners estaven furiosos vetllant el seu tercer mort. Després vam poder veure de prop el viceministre Illanes, estava mort. Li sortia una mica de sang del nas”, va dir Moisés Flores, director de ràdio Fedecomin, a l'emissora catòlica Erbol.  

La Federació Nacional de Cooperatives Mineres de Bolívia (Fencomin) agrupa uns 150.000 associats. Després de tres dies d'enfrontaments no sembla entreveure's cap solució. A més de l'alliberament de deu detinguts acusats d'atemptar contra la vida de policies i béns de l'Estat, els miners exigeixen negociar directament amb Morales que, en els fets, és un aliat del sector. La Fencomin compta amb representants al Congrés i en sectors del Govern. “Estem demanant que s'instal·li la taula de diàleg com més aviat millor al cap del nostre president de l'Estat Plurinacional. Hem perdut la confiança en els ministres”, va dir Cecilio Alanes, tresorer de Fencomin.

Els miners rebutgen una llei que autoritza la creació de sindicats a les cooperatives. “No volem sindicats en el nostre sector. Tots som socis i no tenim una relació de patró a obrer”, va assegurar el vicepresident de la Confederació Nacional de Cooperatives (Concobol), Albino García. Segons la premsa de la capital, milers de bolivians treballen en condicions adverses i com a subcontractats de petits grups de patrons. Un altre tema de discòrdia té a veure amb les aspiracions de Fencomin de relacionar-se amb empreses privades o estrangeres d'una manera que prohibeix la Constitució.

El ministre de la presidència Juan Ramón Quintana va convocar al diàleg i a resoldre el conflicte pacíficament. Mentrestant, el Ministeri de Defensa va ordenar la suspensió de de venda de dinamita als cooperativistes miners per l'“ús abusiu” i “irresponsable” que fan de l'explosiu en el marc de la protesta.

Notícies relacionades

El defensor del Poble, David Tezanos Pinto, va alertar sobre la possibilitat que el conflicte surti definitivament del seu curs. “És evident que hem de cridar policies i miners a no utilitzar armes letals”. La Confederació Sindical Única de Treballadors Pagesos (CSUTCB), aliada fonamental de Morales, va demanar als “germans cooperativistes” que acceptin negociar amb les autoritats. “Si no ho fan, estarien provocant que les organitzacions i el moviment pagès es mobilitzin contra ells”, va dir Feliciano Vegamonte, el líder de la CSUTCB.

Diversos expresidents bolivians, com Carlos Mesa i Jorge Quiroga, han condemnat l'assassinat d'Ilianes. "Un acte de barbàrie inqualificable; una autoritat segrestada i assassinada; la vida és sagrada", va escriure Mesa a twitter.