Els presentem Steve Bannon, l'ultra convertit en nou home fort de Trump

L'exbanquer i responsable de la web Breitbart és baluard de la dreta alternativa o ultra

Stephen Bannon, Republican presidential candidate Donald Trump’s campaign chairman, attends Trump’s Hispanic advisory roundtable meeting in New York, Saturday, Aug. 20, 2016. (AP Photo/Gerald Herbert)

Stephen Bannon, Republican presidential candidate Donald Trump’s campaign chairman, attends Trump’s Hispanic advisory roundtable meeting in New York, Saturday, Aug. 20, 2016. (AP Photo/Gerald Herbert) / Gerald Herbert (AP)

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Fa 10 mesos, quan 'Bloomberg Businessweek' va dedicar un ampli reportatge perfilant Steve Bannon, el va titular assegurant que l'antic militar, banquer i cineasta que des del 2012 està al capdavant de la web conservadora 'Breitbart News' era “l'agent polític més perillós d'Amèrica”. Allà hi havia el retrat d'un incitador de l'anomenada “dreta alternativa” (una altra forma de dir “radical”), que ha donat ales al nativisme als Estats Units, ha ajudat a l'ascens del Tea Party i combina el populisme i l'impuls de teories conspiratives amb rigoroses investigacions per castigar l'establishment, no sols demòcrata sinó també republicà.

Des d'aquesta setmana, aquest home de 62 anys és també l'elegit per Donald Trump per dirigir els seus esforços per arribar fins a la Casa Blanca. I encara que cal veure l'efecte concret que el seu nomenament té en el 'modus operandi' de l'heterodox candidat, a qui altres assessors elevats a alts càrrecs en la campanya intentaran fer semblar més presidencial, la personalitat i el passat de Bannon suggereixen que la seva aposta serà donar més llibertat a Trump.

MATEIX MISSATGE, MATEIX ESTIL

Ja fa temps que Bannon va connectar amb Trump. De fet, a la web que ha dirigit ell feia uns quants anys que propagava el mateix missatge i amb estil similar que els que han portat l'empresari immobiliari fins a la no fa tant impensable nominació. El seu suport al Tea Party va portar el fundador de la web, Andrew Breitbart, a definir-lo una vegada com “el Leni Reifenstal” del moviment ultra, posant-lo a l'altura de la més efectiva propagandista del Tercer Reich. I Bannon ha sigut un dels més potents altaveus per a aquesta denominada dreta alternativa que el Southern Poverty Law Center, una organització que estudia moviments extremistes als EUA, defineix com “una sèrie de grups, individus i ideologies que tenen com a creença central que la identitat blancaque usen la correcció política i la justícia social per minar la gent blanca i la seva civilització”.

El viatge de Bannon ha sigut personal. Prové d'una família de “demòcrates de classe treballadora, catòlics irlandesos, pro-Kennedy i pro-sindicats”, segons li va explicar l'any passat a Bloomberg. No es va involucrar en política fins que es va allistar i va servir a la Marina. Llavors va veure “com Jimmy Carter ho espatllava tot”. Es va tornar “un gran admirador de Ronald Reagan”. I encara que es declara com a tal, s'ha distanciat del Partit Republicà i es va tornar en contra “de tot l'aparell” quan va esclatar l'última crisi econòmica i Bannon, que va treure un MBA a Harvard i va treballar a Goldman Sachs abans de passar al món del cine, primer com a inversor i després com a creador, va veure que “George Bush s'ho havia carregat tant tot com Carter i tot el país era un desastre”.

Trump i Bannon comparteixen una cosa més: la comprensió del món mediàtic d'avui, del potencial de les xarxes socials, de com es modela l'opinió pública. I encara que a Breitbart ha demostrat el seu estil provocatiu i agressiu i la seva disposició a adobar per a teories conspiratives, Bannon també ha descobert el poder del periodisme d'investigació. És fundador de l'Institut de Passar Comptes del Govern (GAI per les seves sigles en anglès), una organització que, segons l'explicació de Bloomberg, “construeix acusacions rigoroses i basades en dades contra importants polítics i després s'associa amb mitjans mainstream que els conservadors normalment menyspreen per disseminar els descobriments a la més àmplia audiència possible”.

Notícies relacionades

L'efectivitat de la seva fórmula és innegable. El llibre que GAI va publicar l'any passat centrat en els fangosos vincles financers de Hillary i Bill Clinton amb governs i empreses estrangers no sols va estendre una ombra que ve de lluny, sinó que es va fer un espai i va servir de font per a treballs de mitjans com 'The New York Times'.

TEORIES CONSPIRATIVES

Hi ha qui, jugant amb el món de conspiracions que tant envolta la dreta alternativa, ha escrit que Bannon i Trump el que tenen al cap no és ja la Casa Blanca, sinó plantar les llavors per crear un imperi mediàtic que doni el relleu a FoxNews, que s'hauria tornat massa moderada per a moviments com el seu. És una tesi a què dóna ales la notícia que també ha començat a assessorar Trump Roger Ailes, l'exdirectiu de FoxNews que ha hagut d'abandonar la cadena per un escàndol d'assetjament sexual. I encara que pot ser que només siguin elucubracions, com tot últimament en la política nord-americana, millor no descartar cap possibilitat.