POLÈMICA JUDICIAL BILATERAL

El Salvador torna a negar a Espanya l'extradició d'un militar implicat en la massacre de 6 jesuïtes espanyols el 1989

El Suprem salvadorenc sentencia que els autors dels crims hauran de ser jutjats al país, una vegada derogada la llei d'amnistia

A man walks past portraits of three of the six murdered Jesuit priests, after El Salvador’s Supreme Court denied an extradition request from Spain for a former military colonel facing charges related to the 1989 murder of the priests, in San Salvador, El Salvador, August 17, 2016. REUTERS/Jose Cabezas   EDITORIAL USE ONLY. NO RESALES. NO ARCHIVE.

A man walks past portraits of three of the six murdered Jesuit priests, after El Salvador’s Supreme Court denied an extradition request from Spain for a former military colonel facing charges related to the 1989 murder of the priests, in San Salvador, El Salvador, August 17, 2016. REUTERS/Jose Cabezas EDITORIAL USE ONLY. NO RESALES. NO ARCHIVE. / JOSE CABEZAS (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts

La justícia salvadorenca ha donat aquest dimecres -matinada de dijous a Espanya- un nou cop de porta a Espanya, després de negar per segona vegada l'extradició d'un dels implicats en la massacre de cinc jesuïtes espanyols el 1989, quan tot apunta que tres més correran la mateixa sort, segons ha explicat un magistrat del Suprem.

"Hi va haver unanimitat" dels 15 magistrats, en una reunió celebrada "ahir [per dimarts], en la decisió" de no extradir a Espanya el coronel Guillermo Benavides, que ara haurà de completar una pena de 30 anys de presó que havia quedat suspesa, segons ha assegurat Leonardo Ramírez Murcia, de la Sala Penal del Suprem.

ORDRES DE CAPTURA

El 5 de febrer, les autoritats salvadorenques van procedir a executar les ordres de captura contra 16 militars requerits per l'Audiència Nacional espanyola per la massacre dels religiosos, encara que només en van ser detinguts quatre.

Un dels elements que han influït en la negativa, segons ha sostingut Ramírez Murcia, és la recent nul·litat de la llei d'amnistia salvadorenca del 1993llei d'amnistia per la Sala del Constitucional.

PETICIÓ DENEGADA PER SEGONA VEGADA 

Aquesta és la segona ocasió en què el Suprem nega enviar qualsevol dels acusats de matar Ignacio Ellacuría, cinc dels seus col·legues i dues de les seves col·laboradores.

Notícies relacionades

El 2012, la Cort Suprema va vetar la petició del jutge Eloy Velasco de l'Audiència Nacional d'Espanya de portar a judici 13 implicatsEloy Velasco sota la premissa que la Constitució salvadorenca impedia l'extradició de nacionals quan es va perpetrar la matança.

SATISFACCIÓ DEL GOVERN SALVADORENC

El Govern salvadorenc, controlat per l'en un altre temps guerrilla del Front Farabundo Martí per a l'Alliberament NacionalGovern salvadorencFront Farabundo Martí per a l'Alliberament Nacional (FMLN), s'ha mostrat satisfet amb el dictamen. El vicepresident i exguerriller, Óscar Ortiz, ha remarcat que el Govern respecta "totalment" la decisió del Suprem, perquè evita que "se'ns debiliti i es desarticuli" el procés de pau i democràcia iniciat amb la firma dels Acords de Pau que van donar fi a la guerra civil (1980-1992).