Cannes prohibeix el burquini a les seves platges

La decisió, argumentada per motius de seguretat i higiene, provoca polèmica

Una joven viste un traje de baño acorde con las normas del islam, en California.

Una joven viste un traje de baño acorde con las normas del islam, en California. / CHRIS CARLSON

1
Es llegeix en minuts

La decisió de l'alcaldia de Cannes de vetar a les seves platges el burquini en nom del laïcisme i per evitar possibles aldarulls ha tornat divendres a posar en el punt de mira a França el banyador que cobreix totalment el cos i els cabells utilitzat per dones musulmanes.

La Lliga dels Drets Humans (LDH) i el Col·lectiu contra la Islamofòbia a França (CCIF) han indicat que portaran als tribunals aquesta prohibició de l'accés a les platges i el bany a qui "no respecti els bons costums i la laïcitat, les regles d'higiene i de seguretat".

El decret de l'alcaldia, en mans del conservador David Lisnard, està en vigor des del 28 de juliol passat, però s'ha donat a conèixer tres dies després de l'anul·lació en un parc aquàtic a prop de Marsella d'una jornada de piscina prevista exclusivament per a dones en burquini.

La legislació en vigor només prohibeix el burca, que cobreix tota la cara, per motius de seguretat, així que les autoritats locals es recolzen especialment en els motius de seguretat per basar la seva decisió.

Una peça que "manifesta ostentosament una pertinença religiosa, quan França i els llocs de culte religiós són actualment objectiu d'atacs terroristes, pot provocar disturbis de l'ordre públic", detalla la nota, que no cita específicament aquest tipus de banyador.

"ADHESIÓ AL GIHADISME"

Però el director general de serveis de l'ajuntament, Thierry Migoule, sí que ha anat més lluny i en declaracions a Francetv.info assegura que el "burquini" és un "senyal d'adhesió al gihadisme" i planteja, a més, "problemes d'higiene".

Les dues organitzacions que recorreran aquesta decisió són categòriques: "L'alcaldia organitza la discriminació contra dones que no cometen cap delicte", diu la LDH, per la qual amb la referència als dos últims atemptats es fa "una amalgama perillosa per a la pau social".

Notícies relacionades

El CCIF ha afegit que els arguments oficials són "xocants", i els acusa d'instrumentalitzar tant l'atemptat gihadista de Niça del 14 de juliol passat com el que 12 dies després va acabar amb la vida d'un capellà que oficiava missa a Normandia, al nord del país.

"En un context en què cadascú sembla que llança una nova polèmica islamòfoba, confiem en la llei", ha afegit aquesta associació, que ha dit que està profundament preocupada davant aquesta nova ofensa "als principis més elementals del dret".