L'Iran executa un científic nuclear acusat d'espiar a favor dels EUA

Segons els mitjans nord-americans Xahram Amiri era un desertor que treballava per a la CIA de la qual va rebre 5 milions de dòlars

kamor34972562 iranian scientist shahram amiri speaks to journalists as he 160807183257

kamor34972562 iranian scientist shahram amiri speaks to journalists as he 160807183257 / RAHEB HOMAVANDI

1
Es llegeix en minuts

El règim iranià va confirmar ahir l’execució del científic nuclear Xahram Amiri, acusat d’espiar a favor dels Estats Units. Segons el portaveu del Ministeri de Justícia iranià, Amiri «va entregar a l’enemic (EUA) informacions top secret i vitals per al país». «Ha sigut penjat», va afegir.

El cas d’Amiri es remunta al 2009, quan va desaparèixer en un viatge de pelegrinatge a la Meca. El mes de juliol del 2010, va reaparèixer als Estats Units i va explicar que havia sigut segrestat a l’Aràbia Saudita per dos agents de la CIA que parlaven persa i posat «sota pressió psicològica intensa per revelar informació sensible».

El científic va tornar finalment des dels Estats Units al seu país, on va ser rebut com un heroi per haver-se negat a col·laborar amb «el gran enemic», cosa que al final va resultar no ser tan clara. Poc abans de tornar a l’Iran, Amiri havia aparegut en vídeo explicant versions diferents sobre el seu cas.

En el primer va dir que havia sigut segrestat pels serveis secrets nord-americans i saudites; en el segon, que era als EUA per pròpia voluntat per ampliar els seus estudis; i en el tercer va advertir que la seva vida corria perill als EUA i desitjava tornar a l’Iran.

DESERTOR I INFORMADOR

Anteriorment, la cadena de televisió nord-americana ABC havia dit que el científic iranià havia desertat i que col·laborava amb la CIA. Just l’endemà d’arribar a Teheran, The New York Times va escriure, citant com a font responsables nord-americans, que Amiri havia sigut durant anys informador de la CIA a l’Iran. The Washington Post, pel seu costat, va dir que el científic havia rebut 5 milions de dòlars (4,5 milions d’euros) de la CIA. 

Notícies relacionades

Les autoritats iranianes van detenir Xahram Amiri i des del 2010 era a la presó.

Entre el gener del 2010 i el gener del 2012, cinc científics iranians vinculats al programa nuclear van ser assassinats en diversos atemptats a Teheran. Les autoritats iranianes van acusar els serveis secrets nord-americans, israelians i britànics d'estar darrere d'aquestes morts.