EL RETORN DEL 'CAVALIERE'

Berlusconi torna a escena i assenyala el seu hereu polític

L'ex primer ministre ungeix successor l'industrial Stefano Parisi, tot i que sense deixar del tot les regnes de Força Itàlia

La decisió ha generat polèmica en alguns sectors del partit, que ha perdut pes i influència en la política italiana

 

  / AP / ANTONIO CALANN

3
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech
Rossend Domènech

Corresponsal a Roma

ver +

“Com a metge desaconsello la tornada de Berlusconi a la política”, va dir el cirurgià Alberto Zangrillo, després que el juny passat operés l'ex primer ministre a cor obert. “No em retiro”, va respondre al cap de poc el 'Cavaliere' que llavors va assegurar que esperava “ser encara útil als italians”. En la seva opinió, “no hi ha líders a qui confiar el nostre futur. A Itàlia hi ha carència de líders”.

L'edat, els nombrosos trastorns físics –cor, pròstata, ensopegades, desmais-, els consells mèdics i una classe política que en pocs anys s'ha rejovenit, han afectat Berlusconi. Però abans de retirar-se d'escena –qui sap si només momentàniament- ha volgut deixar clar qui ha de ser el seu successor.

Ho va revelar la setmana passada, quan va assenyalar l'industrial Stefano Parisi com el seu hereu polític i futur líder de Força Itàlia (FI). De 59 anys, Parisi va ser el candidat conservador a l'alcaldia de Milà en les eleccions municipals del mes de juny passat, que va perdre per només unes dècimes davant el candidat progressista. “És el líder amb més consens”, va dir Berlusconi.

LLUITA INTERNA

Una decisió que no ha caigut gens bé en certs sectors del partit, ja que està vivint una lluita interna per aconseguir l'herència de Berlusconi. “Ho diem en veu baixa, però a Força Itàlia hi ha un problema”, ha comentat Matteo Salvini, líder de la Lliga del Nord i aliat més antic i electoralment més important de Berlusconi.

 “Als 79 anys, si jo fos Berlusconi, disfrutaria dels fruits del meu immens treball i m'ocuparia del Milà”, ha afirmat Salvini. La realitat és que tampoc podrà dedicar-se a l'equip de futbol perquè precisament aquesta setmana ha venut el club als xinesos -Govern de Pequín inclòs- per 740 milions d'euros.

“Continuem en el partit, però la cúpula de Força Itàlia ha de ser renovada completament”, ha reclamat, pel seu costat, l'exministre conservador Raffaele Fitto, considerat el polític rebel de FI.

“El centredreta deu ser reconstruït”, ha insistit Roberto Maroni, exsecretari de la Lliga del Nord i president autonòmic de Milà. Maroni ha advertit que si no és així “(el primer ministre) Matteo Renzi estarà destinat a vèncer per la incapacitat de reorganització del centredreta”.

INTERLOCUTOR PRIVILEGIAT

 En termes similars s'ha manifestat l'exministre i veterà diputat de FI Altero Mattioli. “Aquesta història de Parisi és un invent del tercer mil·lenni. Força Itàlia està explotant”, ha assenyalat.

La premsa recull també aquesta percepció. “Caos a Força Itàlia”, han titulat diversos diaris en referència al relleu de la vella guàrdia del partit per la lleva dels que estan en la cinquantena.

El partit a més ha perdut rellevància i pes en la política italiana sobretot després de trencar-se l'anomenat Pacte del Natzarè (seu nacional dels progressistes). L'acord, assolit per Berlusconi i Renzi per tirar endavant algunes importants reformes, mantenia Berlusconi com a interlocutor privilegiat del Govern. Sens dubte, el pacte  li era favorable, no sols en l'àmbit polític sinó també en el privat, principalment per disposar d'un imperi industrial que, en part, depèn de les concessions de l'Estat.

Després d'haver sortit airós dels nombrosos sumaris i processos (més de 30), amb una sola condemna (quatre anys per estafa fiscal), rebaixada en part per bona conducta, a l'horitzó de Berlusconi hi ha sempre les seqüeles de la llei anticorrupció, per la qual l'ex primer ministre no pot presentar-se com a candidat, en el cas que ho desitgés, fins al 2019.

En els últims mesos, el líder polític s'ha consolidat a Mondadori, però ha venut una part de l'asseguradora i banc Mediolanum, s'ha desprès de l'equip de futbol del Milà, així com de nombroses viles i mansions i d'altres societats.

PACTE DE DIVORCI

Notícies relacionades

Ara li falta arreglar el contenciós que manté amb la seva exdona, Veronica Lario. Quan van pactar el divorci es va acordar que Berslusconi li passaria una pensió 1,4 milions d'euros al mes.

Ara, els advocats de Berlusconi insisteixen a saber per quant de temps el seu client haurà de pagar. Els lletrats de Lario, de 59 anys, han presentat un pla d'esperança de vida de la seva exdona de 30 anys. Massa temps, s'han queixat els representants del 'Cavaliere' que demanen basar-se en l'esperança de vida de l'exmarit.

Atacs masclistes del líder de la Lliga Nord a la cap del Congrés

 “Amb els moderats, perdem”, explica Salvini, que ha intentat convertir-se, sense aconseguir-ho, en líder dels conservadors, i per això la resta del seu partit comença ara a disputar-li el lideratge i el seu viratge cap a l'extrema dreta, que l'acosta a Marine Le Pen i als moviments i partits ultres d'Europa. Un passat viatge als EUA li va servir per fer-se una foto amb Donald Trump i un recent viatge a Rússia, on va ser rebut per Vladímir Putin, va tenir el seu moment de glòria fins que no es va saber que el desplaçament havia sigut pagat per Moscou.