Ortega forma parella electoral amb la seva dona per aconseguir un quart mandat a Nicaragua

 

  / AP / ESTEBAN FÉLIX

2
Es llegeix en minuts
EFE / MANAGUA

El president de Nicaragua, Daniel Ortega, i la seva dona, Rosario Murillo, han anunciat que seran companys de candidatura els pròxims comicis del dia 6 de novembre, en els quals no participarà el principal bloc opositor. El mandatari es va registrar dimarts davant les autoritats electorals a la recerca del seu quart mandat, i tercer consecutiu, juntament amb la influent primera dama com a aspirant a vicepresidenta.

«Es parlava de qui assumiria la vicepresidència per continuar el bon Govern d’aquest país. Havia de ser una dona, i qui millor que la companya Rosario Murillo, que ha portat a terme una tasca amb molta eficiència, disciplina, dedicació i sense horaris», va declarar el líder sandinista. Ortega va afegir que la seva dona aspira a la vicepresidència «en representació de les dones nicaragüenques».

Ortega, exguerriller sandinista de 70 anys, va ser president entre el 1985 i el 1990. Després va ser reelegit l’any 2006 i també el 2011. Amb un 57% de suport, els sondejos el donen favorit per a un quart mandat. Murillo, de 65 anys, és, a més a més de primera dama, portaveu oficial del Govern i ostenta moltíssim poder. La parella es va casar l’any 2005. Ortega va aclarir que l’havia escollit a ella com a companya de fórmula perquè havia de «ser conseqüent».

La inscripció de la fórmula presidencial de l’Aliança Unida, Nicaragua Triomfa, encapçalada pel governant Front Sandinista d’Alliberament Nacional (FSLN) i que inclou petits partits, es dóna quatre dies després que la junta directiva del Parlament, controlada per l’oficialisme, ratifiqués una resolució del Poder Electoral per destituir la majoria dels diputats opositors.

Els legisladors expulsats pertanyen a la Coalició Nacional per la Democràcia, que, des de l’any 2015, protesta als carrers cada dimecres per exigir eleccions lliures, transparents, incloents i amb presència d’observadors. Tots ells encapçalen la principal coalició opositora i, afectats per una sèrie de sentències judicials que els van deixar sense partit, van decidir no participar als comicis del novembre, que qualifiquen de «farsa».

Notícies relacionades

UNA NOVA DINASTIA POLÍTICA / La nominació de Murillo va rebre les crítiques immediates d’aquells que consideren que Ortega no només vol instaurar un règim de partit únic, sinó també una nova dinastia 37 anys després que se n’hagués enderrocat una altra, la de la família Somoza (1937-1979).

Murillo va recolzar a Ortega quan Zoilamérica Narváez, filla de la primera dama i fillastra del mandatari, va acusar el líder sandinista, el març del 1998 i davant un tribunal de Managua, de sotmetre-la a abusos sexuals i diverses agressions físiques i psicològiques des del 1979, un cas que va ser arxivat per la justícia.

Temes:

Nicaragua