SOLIDARITAT A FRANÇA

Cristians i musulmans, units contra el terrorisme en Ruan

Prop de 2.000 fidels assisteixen a la missa oficiada en memòria del rector assassinat per dos joves gihadistes en una església de Normandia

Els dos suposats "soldats" de l'Estat Islàmic es van conèixer via Telegram només quatre dies abans de cometre el macabre atemptat

mbenach34880731 people attend a mass in tribute to priest jacques hamel in t160731204023 / CHARLY TRIBALLEAU

mbenach34880731 people attend a mass in tribute to priest jacques hamel in t160731204023
mbenach34880852 a muslim faithful woman carries a child as people attend a m160731204040
mbenach34880744 religious men lead a mass in tribute to priest jacques hamel160731204046

/

2
Es llegeix en minuts
IRENE CASADO SÁNCHEZ / PARÍS

La catedral de Ruan es va convertir ahir en un símbol de solidaritat i fraternitat entre religions. Cinc dies després del brutal assassinat del pare

Jacques Hamel, en nom de l’autodenominat Estat Islàmic (EI), prop de 2.000 fidels van assistir a la missa celebrada en la seva memòria a la ciutat normanda. Entre aquests, un centenar de musulmans que van respondre a la crida del Consell Francès de Culte Musulmà (CFCM) per mostrar la seva «solidaritat i la seva compassió».

L’assassinat d’aquest rector de 85 anys, degollat a l’altar de la seva pròpia església, va aconseguir reunir cristians i musulmans que condemnen «les morts i la violència en nom de Déu», va assenyalar a l’inici de la missa l’arquebisbe de Ruan, Dominique Lebrun.

«Aquest matí rebem particularment els nostres amics musulmans, els nostres germans que han vingut fins a la nostra catedral com a pacificadors», va prosseguir l’arquebisbe de la localitat normanda. D’aquesta manera, entre l’emoció continguda i la memòria de Hamel, apareixia un missatge central: «L’esperança està en marxa».

Va ser una cerimònia simbòlica per a les dues institucions religioses en un context en el qual la islamofòbia no deixa d’augmentar al país i on les esglésies s’han convertit en un dels principals objectius de l’Estat Islàmic.

FRATERNITAT ENTRE COMUNITATS / «M’alegro que els imams i els fidels hagin respost a la crida del Consell Francès de Culte Musulmà. La sang vessada serà el ciment que unirà les nostres dues comunitats», va afirmar ahir el president del consell regional de culte musulmà de l’Alta Normandia i també representant de la mesquita de Saint-Étienne-du-Rouvray, Mohammad Karabila.

«El nostre món es descobreix solidari d’una punta a l’altra del planeta. Les injustícies entre els pobles són insuportables. Davant l’horrible i injusta mort d’un simple rector, els missatges de compassió arriben de tot arreu», va remarcar l’arquebisbe de Ruan.

Un missatge que va ser rebut amb cert escepticisme entre alguns feligresos. «Sens dubte, està bé que [els musulmans] hagin vingut fins aquí aquest matí, però d’aquí a un parell de dies, cadascú se n’airà per la seva banda», declarava una de les assistents a la cerimònia, de 65 anys, davant els mitjans francesos.

No obstant, l’assassinat del rector a la localitat normanda de Saint-Étienne-du-Rouvray es dibuixa com una oportunitat per superar, units, els traumes dels actes terroristes comesos en nom de l’Estat Islàmic. Ahir, desenes de musulmans van anar a la catedral normanda sense oblidar que, divendres passat, un grup de cristians van assistir a l’oració celebrada a la mesquita de la localitat en memòria del pare Jacques Hamel.

Notícies relacionades

INVESTIGACIÓ / Mentre la jornada de record i vetlla del sacerdot assassinat continuava, la investigació al voltant d’aquest últim atemptat que ha sacsejat França no va deixar d’avançar. El cosí d’Abdul Malik Petitjean, un dels dos soldats de l’EI, va ser presentat davant la justícia per ser processat davant un jutge antiterrorista. El jove, de 30 anys, podria ser jutjat per la seva «participació en una associació de malfactors en relació amb una organització terrorista» i per «assassinat en banda organitzada, comès per la pertinença de la víctima a una religió».

Segons les ultimes informacions revelades pel diari Le Parisien, Adel Kermiche i Abdul Malik Petitjean, els dos responsables de la mort del rector, es van conèixer només quatre dies abans de cometre l’atemptat. Separats per una distància de més de 700 quilòmetres, tots dos van entrar en contacte gràcies a l’aplicació Telegram, un servei de comunicació que permet enviar missatges xifrats.