Wikileaks ataca de nou: publica 29 missatges de veu contra Sanders de seguidors del partit demòcrata nord-americà

Els arxius formen part dels gairebé 20.000 'e-mails' filtrats per l'organització de Julian Assange, que mostren com el partit va afavorir Clinton en les primàries

Un dels missatges de veu del Comitè Nacional Demòcrata filtrats per Wikileaks el 22 de juliol. / periodico

2
Es llegeix en minuts
MAR GALLARDO / BARCELONA

Wikileaks va publicar dimecres un enllaç a Twitter amb 29 arxius d'àudio, alguns de repetits, trets dels gairebé 20.000 'e-mails' del Comitè Nacional Demòcrata (l'executiva del partit i DNC en la sigla en anglès) que la organització de Julian Assange va filtrar divendres passat. Es tracta de missatges de veu dirigits al partit, alguns de donants de Hillary Clinton que es queixen de l'"excessiva influència" que el DNC li està donant a Bernie Sanders. En una de les trucades, una dona descriu el senador de Vermont com "la pitjor persona del món"

El tuit va ser publicat just tres hores abans que Barack Obama pugés a l'escenari del Wells Fargo Center per recolzar la candidatura de Hillary Clinton a la presidència dels Estats Units, un cop nou a la intenció del partit de mostrar unitat després de la nominació oficial de l'exsecretària d'Estat. Un dia abans de l'inici de la convenció demòcrata a Filadèlfia, la presidenta del DNC, Debbie Wasserman Schultz, va dimitir del seu càrrec a l'aparèixer en alguns dels correus piratejats criticant Sanders i la seva campanya. Experts en ciberespionatge diuen que Rússia està darrere de la filtració.

"DESFEU-VOS-EN"

La majoria dels 29 missatges de veu difosos responen a persones que truquen al DNC i deixen el seu número de telèfon perquè els tornin la trucada. Una d'elles ho fa per convidar Michelle Obama a un esdeveniment, una altra, per confirmar un sopar privat amb el president Obama. No obstant, hi ha tres missatges, dos d'ells no identificats amb cap número de telèfon, que mostren la ira de membres del partit amb un suposat suport a Sanders.

"Estic furiosa amb el que esteu fent amb Bernie Sanders, està guanyant massa influència", diu una dona en un dels àudios. "M'he gastat més de 300 dòlars en donacions a Hillary i el que veig és el DNC donant suport a Bernie, i Bernie és la pitjor persona del món", exclama. La dona, que acusa el senador de no ser demòcrata i d'atacar Clinton amb els mateixos arguments que Donald Trump, exigeix al final del missatge: "¡Desfeu-vos del gilipolles!".

"¡PAREU AQUEST HOME D'UNA VEGADA!"

En un altre missatge, una dona diu ser una dels "molts demòcrates que estan enfadats amb Bernie Sanders i el fet que estigui intentant canviar-ho tot". Acusa el DNC d'estar consentint-li massa al contrincant de Clinton. "No crec que hagi de tenir espai per parlar en la convenció", diu, per després afegir: "No li deixeu governar el partit demòcrata, no és ni tan sols un demòcrata, per favor, ¡pareu a aquest home ara!".

"ESTIC FARTA DEL DNC"

"¿Per què el DNC permet a aquesta porqueria estar a la plataforma del partit?", pregunta de nou una veu de dona en un tercer àudio. "No ho entenc, m'esteu perdent", amenaça. "Estic farta del DNC", diu, acusant el partit de donar a Sanders tot allò que demana encara que aquest, al final, "ni tan sols recolzi Hillary".

Notícies relacionades

Encara que els missatges de veu es van difondre a la premsa i es van fer virals a les xarxes socials dimecres després del tuit de Wikileaks i d'un reportatge publicat per la cadena Abc News, l'organització ja havia parlat de l'existència d'aquests 29 arxius divendres mateix, també a Twitter. 

En una entrevista amb 'Democracy Now', Assange ja recomanava dilluns mirar-se atentament els arxius adjunts dels milers d''e-mails' filtrats. Alguns d'ells apuntaven precisament a la poca neutralitat de la cúpula del partit, però no en favor de Sanders, com acusen els tres missatges de veu, sinó en contra seu. Un dels correus plantejava la possibilitat de posar en dubte les creences religioses de Sanders.