REFUGI A L'EXCOLÒNIA BRITÀNICA

Un desertor nord-coreà demana asil polític al consolat sud-coreà de Hong Kong

El noi, de 18 anys, es va escapar de la delegació oficial després de participar en una competició de matemàtiques

mmgallardo34841993 hnk01  hong kong  china   27 07 2016   vista general del cen160728114133

mmgallardo34841993 hnk01 hong kong china 27 07 2016 vista general del cen160728114133 / JEROME FAVRE

1
Es llegeix en minuts

Un jove nord-coreà de 18 anys ha demanat asil al consolat sud-coreà de Hong Kong, segons informen els mitjans locals. La legació del país a l'illa ha incrementat les mesures de seguretat després de les primeres informacions sobre la deserció del noi. Els periodistes i fotògrafs desplaçats al lloc no han pogut entrar a l'edifici. 

Segons informa el diari 'South China Morning Post', el jove és un estudiant pertanyent a la delegació nord-coreana que fa dues setmanes va viatjar a Hong Kong per participar en l'Olimpíada Internacional de Matemàtiques de la Universitat de Ciència i Tecnologia. "La cerimònia de clausura del campionat va ser el 15 de juliol i el jove va desaparèixer entre el 16 a la nit i el 17 al matí", informa el rotatiu.

El Govern local i els funcionaris del consolat no han volgut fer declaracions. "Tenim constància de l'informe", és l'únic que ha dit a Reuters una portaveu de la policia de Hong Kong, que s'ha negat a afegir res més. Un treballador del Ministeri d'Exteriors sud-coreà ha recordat la posició del Govern de no fer cap comentari en relació amb els desertors de Corea del Nord, pensant sobretot en la seva seguretat i en les relacions diplomàtiques amb països implicats.

PRECEDENT 

Notícies relacionades

L'última vegada que es va viure una situació similar a l'illa, recorden els mitjans, va ser el 2005, quan una dona nord-coreana embarassada va desertar a Corea del Sud amb l'ajuda del consolat d'aquest país a Hong Kong. 

No és estrany que els nord-coreans que fugen del seu país a través de la Xina demanin ajuda a les representacions de Corea del Sud en països del Sud-est Asiàtic com Vietnam, Cambodja, Laos o Tailàndia. No obstant, és poc habitual que hi hagi desertors entre els membres d'una delegació oficial en visita a l'estranger, com és el cas. Els delegats acostumen a passar una selecció abans de ser elegits, i després sempre estan sota vigilància.