Hollande: "Restringir llibertats no aporta res en la lluita contra el terrorisme"

L'expresident conservador Nicolás Sarkozy acusa el Govern de ser "suau" en la lluita contra el terrorisme

lainz34823121 archbishop of rouen dominique lebrun  l  leaves after a meet160726221737

lainz34823121 archbishop of rouen dominique lebrun l leaves after a meet160726221737 / BERTRAND GUAY

2
Es llegeix en minuts
MONTSE MARTÍNEZ / BARCELONA

El president francès, François Hollande, ha assegurat aquest dimarts que el seu Govern utilitzarà "amb la més extrema fermesa" tots els dispositius antiterroristes de què s'ha dotat el seu país, però ha adverit que restringir les llibertats seria contraproduent perquè reduiria la cohesió nacional.

Hollande, en una declaració solemne al Palau de l'Elisi en reacció a l'atemptat gihadista d'aquest matí contra una església ha assenyalat: "El que volen els terroristes és dividir-nos". Segons el president, els terroristes pretenen fracturar la democràcia "que és el nostre escut". Hollande ha assenyalat que "davant d'aquesta amenaça, que mai ha sigut tan gran a França i a Europa, el Govern mostra una determinació absoluta contra el terrorisme i mobilitza tots els mitjans materials i humans". No obstant, ha afegit: "Restringir les nostres llibertats, derogar les regles constitucionals, no aportaria eficàcia en la lluita contra el terrorisme i debilitaria la cohesió tan preciosa de la nostra nació".

Hollande reaccionava així als atacs de la dreta i l'extrema dreta franceses, que es llancen contra ell cada vegada que el terror gihadista irromp al país. L'assassinat del capellà ha tornat a servir de munició contra el president francès de mans dels seus opositors, l'expresident conservador Nicolas Sarkozy i la líder del Front Nacional, la ultradretana Marine Le Pen, que l'acusen de lax i incompetent en la lluita antiterrorista.

L'expresident Nicolas Sarkozy, que opta a representar el partit conservador en les pròximes eleccions presidencials, ha aprofitat per acusar el Govern socialista de ser "suau" en política antiterrorista. "Hem de ser despietats", ha assegurat Sarkozy per afegir: "Els pretextos per a accions insuficients no són acceptables". El candidat conservador ha instat el Govern a aplicar, sense retard, les propostes presentades fa uns mesos. "No hi ha més temps a perdre", ha sentenciat. Sarkozy ha plantejat sotmetre tots els islamistes sospitosos a un control de seguretat per evitar potencials atacs.

La líder de l'ultradretà Front Nacional, Marine Le Pen, que també es presentarà a les pròximes presidencials, no només ha carregat contra la gestió d'Hollande sinó també contra la formació de Sarkozy a través de Twitter: "Els que ens han governat durant 30 anys suporten una gran responsabilitat. És repulsiu veure com es barallen".

Hollande ha trucat per telèfon al Papa Francesc per expressar-li els seu condol per la mort del pare Jacques Hamel en l'atac que s'ha produït aquest dimarts a Normandia i li ha promès que farà "tot el possible" per protegir els llocs de culte.

Hollande Papa Francesccondol mortpareJacques Hamel "tot el possible" protegirllocsculte"UNA MORT BÀRBARA"

El Papa Francesc ha condemnat l'atemptat al descriure'l com "una mort bàrbara" en un lloc "sagrat on s'anuncia l'amor de Déu". El portaveu del VaticàFederico Lombardi, també s'ha pronunciat: "El fet que aquest episodi s'hagi produït en una església, amb l'assassinat d'un sacerdot, un ministre de Déu, i hagi afectat qüestions de fe, ens afecta profundament".

Notícies relacionades

Els bisbes francesos han demanat que "ningú es deixi portar per l'odi i la violència" després de l'atac terrorista perpetrat aquest dimarts contra una església de Normandia.

La Casa Blanca també ha condemnat l'atac i ha elogiat la policia francesa per la "ràpida i decisiva resposta".