Aquests són els 'e-mails' filtrats per Wikileaks que mostren com el partit demòcrata va afavorir Clinton

Alguns dels missatges intercanviats dins del Comitè Nacional Demòcrata durant les primàries parlen sobre la "caòtica" campanya de Sanders i el seu possible ateisme

mmgallardo34813812 supporters of sen  bernie sanders  i vt   march during a pro160726174957

mmgallardo34813812 supporters of sen bernie sanders i vt march during a pro160726174957 / John Minchillo

5
Es llegeix en minuts

Els gairebé 20.000 'e-mails' del Comitè Nacional Demòcrata (DNC, en les seves sigles en anglès) que Wikileaks va filtrar divendres passat han arribat just a temps per desestabilitzar l'aparent unitat amb què el partit pretenia començar la convenció nacional a Filadèlfia, que aquest dijous nomenarà oficialment Hillary Clinton com a candidata a la presidència dels EUA.

Més enllà de la suposada participació dels serveis d'intel·ligència russosserveis d'intel·ligència russos en la filtració i de la reacció aïrada dels seguidors del senador Bernie Sanders, val la pena fer un repàs d'alguns dels correus més destacats d'aquesta nova edició del “Hillary Leaks series”, com diuen a Wikileaks. La majoria són del mes de maig, quan la victòria d'aquesta última a les primàries demòcrates era gairebé evident. No obstant, el DNC havia defensat a ultrança la seva neutralitat durant tota la campanya, i fins i tot s'havia enfrontat amb alguns mitjans de comunicació que la posaven en dubte.

En declaracions a ‘Democracy Now’, Julian Assange, fundador de Wikileaks, ha dit que alguns d'aquests missatges “expressen una instrucció dins del DNC de soscavar la campanya de Bernie Sanders”. Per una altra part, en mitjans com el ‘New York Times’ s'han descrit les converses dels 'e-mails' filtrats com “l'intercanvi rutinari de comentaris sarcàstics habitual entre els periodistes i els polítics”. La filtració assenyala set dels membres de la cúpula del DNC, entre ells la seva expresidenta, Debbie Wasserman Schultz, que va dimitir diumenge. 

Aquests són set dels 'e-mails' clau de la filtració:

1. “¿CREU EN UN DÉU?”

El 5 de maig, el director de finances del DNC, Brad Marshall, va enviar un correu a Luis Miranda, director de comunicacions del partit, i al cap de premsa, Mark Paustenbach, plantejant la possibilitat que “algú” qüestionés les creences religioses de Bernie Sanders de cara a les primàries a Kentucky i West Virginia:

“¿Creu en un Déu? Ha dit que té herència jueva. Em penso que he llegit que és ateu. Un jueu o un ateu marcaria una gran diferència per als baptistes del sud.” Encara que s'intueix de qui parlaven, el nom del senador de Vermont, no obstant, no apareix escrit en cap moment.

WIKILEAKS

2. “SENSE CONEIXEMENT DEL PARTIT DEMÒCRATA”

A finals del mes d'abril, l'expresidenta del DNC, Debbie Wasserman Schultz, va escriure que Sanders mai havia sigut membre del Partit demòcrata. El missatge en qüestió, dirigit a Paustenbach, va ser enviat després que el candidat declarés a ‘Politico’ que el partit no havia sigut “just” amb ell.

“Ha parlat com algú que mai ha sigut membre del Partit demòcrata i que no entén res del que fem”, deia Wasserman Schultz.

WIKILEAKS

3. “LA SEVA CAMPANYA HA SIGUT UN DESASTRE”

El 21 de maig, Paustenbach va escriure un 'e-mail' a Miranda titulat “Narrativa Bernie”, en què es preguntava si descriure la campanya de Sanders com a “caòtica” seria una bona línia a seguir per a una història en contra seu.

“Especialment, DWS (en referència a la presidenta del partit) va haver de trucar directament a Bernie perquè la seva campanya fes certes coses, perquè ho havien ignorat o oblidat”, escriu Paustenbach. Al final del correu, com defensant la seva proposta, deia: “No és una conspiració del DNC, sinó que mai han sabut com actuar”.

WIKILEAKS

4. “QUINA TONTERIA, NO SERÀ PRESIDENT”

A finals de maig, en una entrevista amb el presentador de la CNN, Jake Tapper, Sanders va dir que, si fos elegit president, Wasserman Schultz no repetiria en el seu càrrec. Al ser informada en un correu, l'expresidenta del DNC contestava: “És una tonteria, no serà president”.

L'1 de maig, després que l'oponent de Clinton parlés d'una “disputada convenció” a Filadèlfia, Wasserman Schultz ja es va queixar de la intenció de Sanders de seguir en la carrera. “Adéu al tradicional presumpte nominat”, va escriure, suposadament referint-se a la impossibilitat de començar a anomenar Clinton la presumpta nominada.

WIKILEAKS

5. “MALEÏT MENTIDER”

El 17 de maig, després d'una polèmica convenció del partit a l'estat de Nevada, on diversos delegats favorables a Sanders van denunciar manipulació en el procés de selecció de delegats per a la convenció nacional, Wasserman Schultz va enviar el següent 'e-mail' a Paustenbach:

Maleït mentider. És particularment roí que gairebé ni reconegui el violent i amenaçant comportament que va tenir lloc”. Parlava del cap de campanya de Sanders, Jeff Weaver, que, en referència als fets de Nevada, havia demanat als seguidors de Sanders que actuessin “de manera civilitzada”, encara que també havia criticat el partit demòcrata de l'estat per haver tractat malament l'assumpte.

WIKILEAKS

6. “CHUCK, AIXÒ S'HA D'ATURAR”

A mitjans de maig, la subdirectora del partit, Kate Houghton, va informar en un correu Wasserman Schultz que al programa 'Morning Joe', de la MSNBC, la presentadora Mika Brzezinski havia criticat la seva poca neutralitat durant les primàries i demanava la seva dimissió. En la seva resposta, l'expresidenta del DNC va escriure al director de comunicacions i va exigir que demanés al director de la cadena “una disculpa”.

Just abans, ja havia escrit al moderador del programa 'Meet the press' de la NBC pel mateix motiu. El títol de l''e-mail' era: “Chuck, això s'ha d'aturar”.

WIKILEAKS

7. “PUNTS A TRACTAR”

Un article de Kenneth Vogel per a ‘Politico’ va treure a la llum que la fundació de Hillary Clinton havia entregat a les seus estatals del partit demòcrata només un 1% dels 60 milions de dòlars recaptats que suposadament fi estaven destinats.

El 30 d'abril, dos dies abans que es publiqués la història, Vogel es va posar en contacte amb Miranda i li va enviar l'article per rebre algun comentari en aquest sentit. El director de comunicacions li va escriure llavors a Paustenbach i li va dir: “Digui'm qualsevol cosa que falti i li contesto”.

Notícies relacionades

Al mateix temps, la cúpula del DNC estava treballant de prop en la campanya de Clinton per respondre a les al·legacions de blanqueig de diners. En un 'e-mail' enviat a Josh Schwerin, portaveu de la candidata, Miranda li va enviar una sèrie de punts clau a tractar per argumentar que les crítiques eren “falses”.

“Ei, Josh, com que els de la campanya de Sanders continuen traient històries sobre el blanqueig de diners, estem preparant un correu que et volem passar primer. Dirà clarament que les crítiques són errònies, etc. Bàsicament uns punts clau amb alguns detalls. Us enviarem l'esborrany quan estigui a punt”.

WIKILEAKS