LA CARRERA CAP A LA CASA BLANCA

Contundent suport a Clinton de Sanders i Michelle Obama

Els missatges del senador i la primera dama aplaquen tensions i silencien la divisió a la Convenció Demòcrata a Filadèlfia

sanders / SAUL LOEB (AFP)

sanders
Contundent suport a Clinton de Sanders i Michelle Obama

/

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Encara queda molt camí per recórrer per garantir la unitat del Partit Demòcrata al voltant de Hillary Clinton, però aquest dilluns es van fer alguns passos transcendentals a la Convenció a Filadèlfia en una jornada que va arrencar amb enormes tensions i mostres de divisió interna però va acabar deixant el clar missatge que, almenys des de dalt de tot, i allà sense fissures, es fa pinya.

Bernie Sanders, el senador que va ser rival de Clinton en una intensa batalla de primàries i al voltant de qui ha sorgit un moviment en què molts qüestionen i fins i tot rebutgen la candidata, va enterrar definitivament qualsevol resta de la destral de guerra i en el seu discurs va assegurar que “per les seves idees i el seu lideratge, Hillary Clinton s'ha de convertir en la pròxima presidenta dels Estats Units”. “Serà una presidenta extraordinària i estic orgullós de recolzar-la aquí aquesta nit”, va dir per tancar la seva intervenció, en què va recordar que l'alternativa d'una presidència de Donald Trump és massa perillosa.

Alguns dels seus seguidors el van escoltar amb llàgrimes als ulls, conscients, potser, que la batalla en què van acariciar la victòria està perduda. I tot i que encara n'hi ha que es resisteixen a la rendició i durant tota la jornada van mostrar visiblement i sonorament la seva fúria amb l'aparell del partit, especialment després de la revelació pels correus filtrats per Wikileaks dels estratagemes del Comitè Nacional Demòcrata per afavorir Clinton a les primàries, Sanders els ha deixat clar que no han de seguir la seva lluita, almenys a la convenció al Wells Fargo. De fet, hores abans del seu discurs, i quan l'ambient es caldejava amb gestos com la interrupció de la intervenció d'un congressista negre mentre parlava del moviment Black Lives Matter i recordava la mort del seu pare, es va esforçar per aplacar-los i els va enviar un missatge demanant-los “com a mostra de cortesia personal” que no fessin “cap tipus de protesta o manifestació”.

Encara que la tensió es va rebaixar, no tots el van escoltar, i es van seguir sentint algunes esbroncades quan gent que havia recolzat Sanders declarava ara la seva passió per Hillary, des d'una favorita de l'esquerra com la senadora Elizabeth Warren fins a la humorista Sarah Silverman (que va arribar a dir als més acèrrims seguidors de Sanders que són “ridículs”).

UNITAT CONTRA TRUMP

Al Wells Fargo també va quedar clar que els demòcrates no només troben múltiples arguments per defensar Clinton, sinó infinits per elevar els seus atributs i potencial quan se la compara amb Trump. I la crítica al magnat immobiliari va ser una de les tòniques de la convenció, igual que l'atac a Hillary es va convertir en element aglutinador per als republicans a Cleveland.

Va ser precisament Warren qui va fer el més articulat d'aquests discursos comparatius, encara que tota la jornada va ser un exercici de contrastos i per l'escenari van passar per defensar les virtuts de Hillary i denunciar els insults de Trump multitud de representants de grups a qui ha insultat el republicà: immigrants amb papers i sense i persones amb discapacitats, gais i líders sindicals...

L'ORATÒRIA DE MICHELLE OBAMA

Qui va aconseguir, no obstant, l'entusiasme unànime i la celebració absoluta va ser la primera dama, Michelle Obama. En un discurs que va recordar que el seu marit no és l'únic amb dots extraordinaris per a l'oratòria a la Casa Blanca, Obama va parlar de Clinton com a emblema de família i valors, de model per a nenes i dones i de sostres de vidre fets miques, i ho va combinar amb dards elegantment enverinats llançats a Trump (“els temes que enfronta un president no es poden reduir a 140 caràcters”).

Notícies relacionades

La primera dama no va baixar al fangós terreny de les lluites intestines, encara que la seva crítica als seguidors de Sanders va quedar patent quan va recordar que “quan Hillary no va guanyar fa vuit anys no es va quedar enfadada ni desil·lusionada”, o quan va dir que hi ha massa en joc per permetre's “cinisme i frustració”.

Michelle Obama estava mirant clarament al novembre, deixant clar quina és l'aposta al 1600 de Pennsilvània Avenue per donar el relleu. Bill Clinton no deixava de somriure.