protesta inèdita a les places argentines

Milers de dones reivindiquen la lactància amb un 'piquetetazo', a l'Argentina

Mares de lactants defensen el dret a alletar els fills a l'espai públic

Protesta després que dos policies van voler arrestar una noia que alimentava el seu fill

  / AFP / JAVIER GONZALEZ TOLEDO

 
tetazo-1

/

3
Es llegeix en minuts
ABEL GILBERT / BUENOS AIRES

“L'únic pit que els molesta és el que no es pot vendre”, deia un cartell. I un altre, escrit a mà, mostrava fins a quin punt la gramàtica cedeix davant la urgència política o social: “'Piquetetazo' contra la violència institucional”. El piquet i el dret a alletar a la via pública van quedar units en un mateix sufix. Altres van parlar directament de “'tetazo'”, sense pudors.

El cert és que a nombroses places de l'Argentina milers de mares van decidir donar als seus fills la tèbia llet dels seus pits com a expressió de rebuig al maltractament policial de què va ser objecte Constanza 'Coni' Santos quan va voler alimentar el seu nadó. L'episodi havia tingut lloc dies enrere a la plaça principal de San Isidro, una de les localitats més riques de la perifèria de Buenos Aires.

Coni havia sortit del Banco Nación. El seu fill Dante, de nou mesos, va començar a donar senyals d'impaciència. La noia es va mirar el rellotge i es va dir que era hora de donar-li el que li estava demanant a crits. Es va asseure a prop del pal de la plaça i va començar el ritu lactant. Els agents van arribar disposats a donar per acabat l'àpat. Un pit a l'aire ni més ni menys que a prop de la bandera. Li van dir que això era inconcebible i la van voler arrestar per l'hilarant càrrec d'ofensa a la moralitat.

Coni va explicar el que li havia passat al seu compte de Facebook. L'episodi es va propagar immediatament a través de les xarxes socials. La coordinadora nacional de Les Dones per la Màtria Llatinoamericana (MuMalá), Raquel Vivanco, va ser una de les que va cridar a repudiar les autoritats. La protesta es va fer a tot el territori. Hi va haver fins i tot presentadores televisives que van alletar les seves criatures davant de les càmeres.

AL COR DEL 'PIQUETETAZO'

A la província de Mendoza, uns 1.000 quilòmetres a l'oest de la capital argentina, la vicegovernadora Laura Montero va publicar a les xarxes una foto seva donant el pit al seu fill. Però el cor del 'piquetetazo' va tenir lloc a la plaça de San Isidro on va començar tot. “Sóc aquí per defensar els drets de les mares a alletar”, va dir una mare mentre el seu fill s'alimentava. La tarda del dissabte es mostrava tranquil·la, sense els efectes de l'onada polar. A prop seu, una altra mare replicava l'acte. “He vingut perquè és important que se sàpiga la importància de la lactància materna i perquè no ens hem d'amagar per fer-ho”, va dir. “Ens toquen a una i ens toquen a totes”, va assegurar una tercera.

L'alcalde de San Isidro, Gustavo Posse, va haver de sortir a demanar disculpes. Posse va decidir a més enviar els policies a un taller sobre lactància a l'Hospital Maternoinfantil de San Isidro. Però l'alcalde no va poder quedar al marge de l'escàndol. “Avui reprimeix la lactància, ahir va aixecar un mur perquè no es vegi la pobresa”, l'assenyalava un cartell. “Això és un toc d'atenció a les autoritats, però també és una crida a l'esperança, un cant a la vida”, va dir Adolfo Pérez Esquivel, premi Nobel de la pau de 1980.

Marisol i Mayra són germanes. No viuen a San Isidro sinó més al nord, a la localitat d'Escobar, però hi van voler ser presents amb els seus nadons Bautista i León. “Resulta que els pits no són cap problema als cartells al carrer o al migdia a la televisió, però sí quan una mare alleta el seu fill”, va ironitzar la primera. A pocs metres, un home aguantava un altre cartell: “Dono el pit on em surt dels ovaris”.

AUGMENT DEL PREU DE LA LLET

Notícies relacionades

A la plaça de San Isidro, les mares tenien més d'una raó per estar molestes. La majoria parlava de l'augment dels preus i com impactava en les seves vides. El preu de la llum s'ha incrementat fins al 700%, l'aigua, un 350%, i el gas té augments que han arribat al 2.000%. El Govern de dretes ara hi vol posar un límit de 400% a causa de la protesta social. Però les dones que alletaven els seus fills a l'espai públic tenien una altra raó per al malestar: el preu del litre de llet també amenaça de situar-se als núvols.

El president de la Confederació d'Associacions Rurals de Buenos Aires i La Pampa (CARBAP), Horacio Salaverri, va advertir que si el Ministeri de Producció no autoritza l'augment del preu de la llet, el sector adoptarà mesures de força. El litre costa en l'actualitat entre 1,21 i 1,4 dòlars. La indústria lletera creu que almenys hauria de costar 1,68 dòlars.