"Va atacar en un McDonald's perquè volia venjar-se de nois com ell"

Els experts assenyalen que Sonboly hauria pogut patir la Síndrome Amok, una explosió sobtada de violència assassina

El psicòleg forense Àngel Cuquerella explica que són persones "que acumulen molta ràbia fins que al final esclaten"

cocsf86weaanbmb

cocsf86weaanbmb

2
Es llegeix en minuts
Antonio Baquero
Antonio Baquero

Periodista

ver +

Intentar explicar un acte de barbàrie atroç. Cada vegada que es produeix un assassinat múltiple, les preguntes s'amunteguen, intentant trobar les raons que porten els autors a cometre autèntiques carnisseries. Amb la matança de Munic passa el mateix. ¿Per què Ali Sonboly va decidir anar amb una pistola semiautomàtica a un McDonald's i obrir foc contra nens i adolescents?

Basant-se en les escasses informacions sobre la vida de l'assassí i a partir de l'estudi del desenvolupament del que va passar, EL PERIÓDICO ha consultat Àngel Cuquerellapsicòleg forense i estudiós de la violència en trastorns de personalitat. En la seva opinió, hi ha alguns elements molt importants. "Aquest tipus d'assassins són persones que han acumulat un gran ressentiment contra la societat i contra el seu entorn. Amb aquestes accions violentes, el que pretenen és venjar-se", comenta Cuquerella.

El mateix Sonboly va donar a entendre que havia patit algun tipus d'assetjament en els crits que va proferir a uns veïns que l'increpaven. "Gent com vosaltres em va assetjar i ara he de comprar una pistola", va dir. Cuquerella crida l'atenció sobre el lloc escollit. "Va triar atacar en un McDonald's. No tan sols perquè en un lloc tancat podia maximitzar el mal sinó perquè era un lloc al qual va gent jove com ell. Volia matar els seus semblants. Com que ell no va poder ser 'normal' va decidir venjar-se de gent que, segons el seu parer, sí que és 'normal'", afegeix el psicòleg.

La policia ha assenyalat que Sonboly era un obsés de les matances, que estava fascinat per assassins múltiples i que era un gran aficionat als videojocs violents. "Segurament aquests jocs no només el satisfeien i li permetien donar sortida a les seves fantasies, sinó que van ser per a ell un mitjà d'aprenentatge", comenta Cuquerella, que assenyala que l'acumulació d'odi i ressentiment porta al que en terminologia especialitzada s'assenyala com 'acting-out'. "És el moment en què tot explota i aquesta persona passa a l'acció", comenta i precisa: "Això sol passar-los a persones que no aconsegueixen canalitzar la seva ràbia de cap manera i que acaben esclatant". 

PRECEDENT EN GERMANWINGS

Notícies relacionades

La premsa alemanya sosté que Sonboly va patir el que es coneix com la síndrome Amok, una explosió de violència assassina, sempre individual, que porta la persona a armar-se i a llançar-se a una acció salvatge i homicida. Després del sinistre de l'avió de Germanwings, causat pel copilot que va estavellar intencionadament l'aparell, els mitjans alemanys van assenyalar que Andreas Lubitz també era presa de la síndrome Amok.

En la majoria d'ocasions, l'atac va precedit d'un període en què la persona es troba en un estat depressiu. Segons els especialistes en aquesta síndrome, que va ser encunyada el 1972 pel psiquiatre nord-americà Joseph Westermeyer, després de l'episodi violent l'individu es queda desfondat i no és rar que, com en el cas de Sonboly, se suïcidi. Westermeyer prenia el nom el terme malai 'amuk', que significa ràbia incontrolable i que va ser recollit pels colonitzadors anglesos i arriba a aparèixer fins i tot en textos de l'escriptor Rudyard Kipling.