Hillary Clinton tria el moderat senador Tim Kaine per a la vicepresidència

L'exgovernador de Virgínia, que parla espanyol, pot atraure votants disputats per Trump

Hillary Clinton tria el moderat senador Tim Kaine per a la vicepresidència

EFE / PETER FOLEY

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Ni una dona ni un hispà que engrandissin el caràcter històric de la seva candidatura ni ningú gaire a l'esquerra que garanteixi l'entusiasme i la mobilització de les bases més progressistes. La candidata demòcrata a la presidència dels Estats Units, Hillary Clinton, ha optat per l'aposta més segura i ha triat el moderat senador i exgovernador de Virgínia Tim Kaine, de 58 anys, per acompanyar-la com a aspirant a la vicepresidència en la carrera cap a la Casa Blanca que l'enfronta a Donald Trump. 

L'exsecretària d'Estat ha anunciat la seva elecció oficialment en un missatge a les xarxes socials aquest divendres a la nit unes hores després del que s'esperava (un retard parcialment motivat per la matança de Munic) i els dos integrants del 'ticket' demòcrata apareixeran per primera vegada junts aquest dissabte en un acte a la Universitat Internacional de Miami.

Amb Kaine, un advocat titulat a Harvard però que està en el món de la política des que va entrar al consell municipal de Richmond el 1994 i que després de ser alcalde, vicegovernador i governador actualment servia com a senador als comitès de Forces Armades i Relacions Internacionals, Clinton confirma la seva pròpia confessió recent que està "afectada pel gen de la responsabilitat".

Davant d'opcions més arriscades que també ha considerat, com la senadora progressista Elizabeth Warren, el secretari d'Ocupació hispà Thomas Perez, el senador negre Corey Booker o l'almirall James Stavridis (que va ser comandant a l'OTAN però no tenia experiència política), amb Kaine aposta per un 'insider' amb àmplia experiència (també va ser president del Comitè Nacional Demòcrata), més que un gest en una campanya electoral d''outsiders' com Trump i el senador Bernie Sanders. La candidata confia, a més, en un demòcrata conservador que té el potencial d'atraure alguns dels grups de votants que més li disputa Trump, com els homes blancs de classe treballadora i els independents, i republicans moderats insatisfets amb el seu heterodox candidat.

Kaine, a més, domina l'espanyol (que va aprendre quan era jove en una missió catòlica a Hondures), un punt a favor de la campanya de Clinton per reforçar-se entre els votants hispans. 

LA INCÒGNITA DELS PROGRESSISTES

Al mateix temps, i tot i que Kaine té fama de pragmàtic, negociador i constructor de consensos i era un dels favorits tant del president Barack Obama com de l'expresident Bill Clinton, la candidata demòcrata ha fet una aposta arriscada amb les bases més progressistes del seu partit, que qüestionen l'aspirant a vicepresident per les seves postures favorables a relaxar les regulacions als grans bancs de Wall Street i al lliure comerç (és un ferm defensor del NAFTA i ha recolzat el Tractat Transpacífic, del qual Clinton s'ha distanciat en campanya, conscient que fins al 60% dels nord-americans culpen aquests acords comercials de destruir llocs de treball als EUA). De fet, després de conèixer-se l'elecció, Norman Solomon, que és un dels delegats de Sanders a la Convenció Demòcrata que arrenca dilluns a Filadèlfia, ha definit Kaine com un "lleial servidor de l'oligarquia".

Notícies relacionades

Kaine, que va néixer a Minnesota i va créixer a Kansas City en una família de classe treballadora, en què el seu pare era soldador i tenia un petit taller, està casat des de fa 35 anys i és pare de dos fills i una filla. És profundament catòlic (Clinton és metodista) i s'ha declarat "personalment" oposat tant a l'avortament com a la pena de mort, encara que en la vida política ha aparcat sovint les seves creences i com a governador va firmar 11 execucions. Tot i que quan ocupava el càrrec va recolzar restriccions a l'avortament i també ha recolzat programes educatius que busquen reduir-los amb adopció o abstinència, les seves accions al Senat li han guanyat una puntuació perfecta per part del grup Planned Parenthood, que ofereix serveis de salut a dones, i també ha promogut mesures contra la discriminació contra els homosexuals. És una moderació que contrasta amb la radicalitat del vicepresident de Trump, l'ultraconservador governador d'Indiana Mike Pence.

Kaine també ha promogut mesures per reforçar el control de les armes de foc (en té una) i coincideix amb Hillary Clinton en moltes postures 'de falcó' en política exterior com l'aposta per imposar una zona d'exclusió aèria a Síria, i definir-se com a "decididament pro Israel".