Juncker rep aquest dimecres Sturgeon

La ministra principal escocesa s'entrevistarà amb el president del Parlament europeu, Martin Shulz, i amb els representants dels principals grups de l'Eurocambra

Viatja a Brussel·les a deixar clar que Escòcia vol seguir formant part de la UE

34496711 60

34496711 60 / ANDY BUCHANAN (AFP)

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Nicola Sturgeon està decidida que Escòcia segueixi mantenint els seus vincles amb la Unió Europea, malgrat el ‘brexit’. Amb aquesta intenció la ministra principal escocesa viatja aquest dimecres a Brussel·les.

El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, rep a les tres de la tarda la ministra principal d'Escòcia. Al matí s'entrevistarà amb el president del Parlament Europeu, Martin Shulz, i amb els representants dels principals grups de l'Eurocambra.

També té la intenció, després del Consell Europeu d'aquesta setmana, de discutir directament amb la Comissió Europea. Sturgeon defensarà a la capital comunitària la posició i els interessos d'una Escòcia, majoritàriament proeuropea, que en el referèndum va votar en un 62% per la permanència, davant un 38% per la sortida.

“La nostra prioritat immediata és assegurar-nos que tothom a Europa és conscient que l'elecció d'Escòcia en el referèndum va ser diferent i que la nostra aspiració és seguir a la UE”, va declarar Sturgeon al Parlament d'Edimburg. “Intensificarem el nostre treball els pròxims dies i setmanes. És la meva responsabilitat assegurar-me que la veu d'Escòcia se sent a Europa i és el que faré”.

Des del moment en què es va anunciar el resultat del referèndum divendres passat, la ministra principal va deixar clar que explorarà totes les vies possibles per mantenir Escòcia a la UE i és el que està fent. En la recerca de suports i aliats, Sturgeon, segons ha revelat, ha mantingut contactes amb diversos governs d'altres Estats membres de la UE.

Ha discutit el ‘brexit’ amb el president de la república d'Irlanda, Michael Higgins; el primer ministre irlandès, Enda Kenny; l'alcalde de Londres, Sadiq Khan, i el ministre principal de Gibraltar, Fabian Picardo. A Londres i Gibraltar, igual que a Escòcia, es va votar massivament per la permanència, igual que a Irlanda del Nord. El ‘brexit’ implicaria allà la reinstauració dels controls fronterers amb la república, cosa que ningú vol a l'illa.

GRUP D'ASSESSORS

Sturgeon ha creat un grup amb 17 assessors, incloent-hi polítics, economistes i experts constitucionals, perquè aconsellin el seu Govern sobre el camí a seguir després del ‘brexit’. L'equip estarà presidit pel professor Anton Muscatelli, vicecanceller de la Universitat de Glasgow.

El seu treball serà “considerar l'impacte dels canvis en la relació entre la Unió Europea i el Regne Unit en els interessos escocesos i aconsellar els ministres, al llarg de les nostres negociacions, sobre la millor manera d'assegurar els interessos escocesos i els seus objectius”, ha explicat Sturgeon. És el moment d'avaluar "tots els impactes” del resultat i examinar “totes les opcions”, ha afirmat.

Notícies relacionades

La ministra principal ha posat sobre la taula la possibilitat de celebrar un nou referèndum per a la independència, però aquesta consulta no és la seva prioritat immediata, tenint en compte la situació de crisi actual.

Sturgeon ha condemnat el buit de lideratge que hi ha actualment al Parlament de Westminster, amb els dos principals partits escapçats i a la recerca de líders. També ha recriminat al Govern i als que van fer campanya per la sortida no tenir un pla per afrontar ara el resultat.