Londres ajorna el 'brexit' fins a ordenar el caos intern

Cameron assegura al Parlament que, de moment, no s'activarà la petició a Brussel·les que donarà el tret de sortida al divorci

El partit laborista apallissa el seu líder, Jeremy Corbyn

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

El ‘brexit' haurà d'esperar, possiblement fins al tardor, mentre els responsables britànics miren de posar cert ordre en la seva política i la seva economia. Amb el país enfonsat en una crisi que no havia vist des de la segona guerra mundial, el partit conservador maquina per designar un nou líder, mentre el laborista ha esclatat en guerra contra Jeremy Corbyn. El Regne Unit no té en aquests moments lideratge polític, quan els mercats més necessiten l'estabilitat i la confiança.

En aquest ambient inestable tumultuós, el primer ministre britànic, David Cameron, i el titular de Finances, Georges Osborne, han advertit dilluns en dues compareixences que el Regne Unit és l'únic que pot iniciar el procés de retirada de la Unió Europea. “L'Article 50 no s'activarà per ara”, ha explicat Cameron en la seva primera aparició a la Cambra dels comuns després del referèndum.

“Serà un nou primer ministre qui porti a terme les negociacions”, ha detallat Cameron. Ara, la “fonamental responsabilitat del Govern és reunir el nostre país” i “tots hem d'acceptar el resultat del referèndum”, ha assenyalat. Cameron ha anunciat la creació d'un gabinet especial per preparar les negociacions del ‘brexit’, integrat per funcionaris i experts de diversos departaments governamentals. “La tasca més complexa i important que els funcionaris britànics han hagut d'emprendre en dècades”, ha reconegut.  

El pròxim primer ministre serà elegit com a molt tard el 2 de setembre, d'acord amb el Comitè 1922, integrat per parlamentaris conservadors, responsable de l'elecció de nou líder. El termini per a la presentació de candidatures es tancarà aquest dijous al mgidia. S'espera que l'exalcalde de Londres Boris Johnson i l'actual responsable de Interior, Theresa May, siguin dos dels contendents. El vencedor accedirà directament, en aquesta ocasió, al Govern. El liberal i exviceprimer ministre, Nick Clegg, va demanar la celebració d'eleccions anticipades, perquè el primer ministre sigui legitimat a les urnes.

PLANS DE CONTINGÈNCIA

Osborne, per la seva part, va voler tranquil·litzar el país i calmar els mercats, insistint que hi ha recursos de contingència per fer front a la situació: “Tenim al davant aigües turbulentes per navegar. Però no s'han d'infravalorar els nostres recursos. Estem preparats per a l'inesperat. Estem llestos per a qualsevol cosa que passi”.

El ministre d'Hisenda ha renunciat a presentar un pressupost extraordinari per revisar el forat del ‘brexit’, però va donar a entendre que el futur Govern a la tardor haurà de prendre mesures dures, cosa que segurament implica més impostos i més retallades en els serveis públics. “És inevitable que l'economia britànica hagi d'ajustar-se a la nova situació en què ens trobem”, ha advertit.

Boris Johnson va reaparèixer amb paraules d'elogi per a Osborne, de qui podria estar obtenint suport per a la seva nominació, a canvi d'oferir-li algun futur càrrec. “Crec que és molt bona notícia el que hagi dit coses per tranquil·litzar els mercats. L'‘operació por’ s'ha acabat. No hi haurà un pressupost d'emergència, les pensions estan segures. La lliura estable, els mercats estables. Tot són bones notícies”, ha dit el principal estendard del 'brexit'.

LA BALANÇA ES PRECIPITA

La ministra principal d'Escòcia, Nicola Sturgeon, li va donar la rèplica immediatament. “L'‘operació por’ comença ara”. A l'hora de dinar, la lliura havia caigut a la seva cotització més baixa davant del dòlar en els últims 31 anys.

Notícies relacionades

Al 'Daily Telegraph', Johnson va donar relativa marxa enrere, indicant que compta qeu tindrà accés al Mercat Únic: “No puc subratllar prou que la Gran Bretanya sempre serà part d'Europa”.  També va tenir paraules d'elogi per al governador del Banc d'Anglaterra Marc Cartney, qui va advertir del perill de recessió si guanyava el ‘brexit’, cosa que li va valer ser titllat de partidista i exagerat. “Ha fet un magnífic treball, i ara estarà en condicions de continuar la seva tasca, sense estar en la línia de foc política”, va afegir.

Al vespre, en visita llampec a Londres, el secretari d'Estat americà, John Kerry, també va voler tranquil·litzar els britànics. Kerry va reiterar que, “els vincles entre el Regne Unit i els Estats Units són irrompibles” i el seu país “no pot tenir un amic i aliat”. Els Estats Units compten, va assegurar, amb “el fort lideratge del Regne Unit a l'OTAN, el G7 i el consell de Seguretat de les Nacions Unides”.