Més de tres milions de britànics demanen un altre referèndum

La petició es basa en la possibilitat de repetir una consulta si l'opció guanyadora ha obtingut menys del 60% de vots

34447981 60

34447981 60 / JUSTIN TALLIS (AFP)

2
Es llegeix en minuts

Molts britànics no semblen resignar-se al resultat del referèndum sobre el 'brexit'. La por a les repercussions econòmiques i a l'aïllament, entre moltes altres raons, ja han empès més de tres milions de persones a firmar una petició ciutadana davant el Parlament britànic perquè el Regne Unit celebri un altre referèndum sobre la permanència del país a la Unió Europea.

En només mitja jornada, la petició va sumar mig milió de suports, i a la tarda, va superar el milió. Després de les set del vespre (hora catalana), ja se situava en les 2.014.000 firmes. L'allau per entrar a la web de la Cambra dels Comuns, on es rebien les firmes, va col·lapsar la pàgina. En alguns moments, va arribar a rebre 2.500 firmes per minut. Aquest diumenge, 26 de juny, al matí ja ha arriba als tres milions.

La proposta va ser plantejada abans de la votació del 23 de juny per un individu que es va identificar com a William Oliver Healey. Al text, es reclama als diputats la "implementació d'una norma per la qual si el vot per sortir o quedar-se (a la UE) està per sota del 60%, amb una participació inferior al 75%, s'hauria de convocar un altre referèndum".

REUNIÓ DIMARTS

Un missatge a la pàgina web oficial assenyala que el Parlament considerarà ara aquesta petició per al debat, cosa que es compromet a fer amb totes les iniciatives ciutadanes que reuneixin més de 100.000 firmes. La comissió de peticions es reuneix dimarts que ve, quan podria decidir si aprova celebrar un debat sobre l'assumpte.

I no és l'única petició dels descontents amb la sortida de la UE. Una petició a internet en què es reclamava la independència de Londres havia aconseguit en poques hores 130.000 firmes. El seu creador va ser James O'Malley, un periodista 'freelance' de 29 anys, que reconeix que, en origen, la idea va néixer "com un acudit, un crit de frustració i desesperació". "Jo no pensava reunir més de 100 o 200 firmes. Estic sorprès", va explicar a l'agència France Presse.

La petició reclama que l'alcalde de Londres Sadiq Khan "declari Londres independent del Regne Unit i planteja la seva candidatura a ingressar a la Unió Europea".

Notícies relacionades

Una altra campanya perquè "Londres segueixi a la Unió Europea" va arribar aquest dissabte les 16.000  firmes. A més, s'ha creat  @London_Stays (Londres es queda) i un compte de Twitter partidari de la permanència.

Londres és una ciutat de 8,6 milions d'habitants, i un 37% han nascut a l'estranger, fet que explica el seu caràcter cosmopolita. "La identitat dels londinencs és diferent de la de la resta del país. Jo em sento londinenc, després europeu i després britànic", explica Beverley David, de 33 anys.