La ministra principal d'Escòcia demana iniciar "de seguida" les converses amb Brussel·les

Sturgeon impulsarà un canvi legislatiu per facilitar la celebració d'un nou referèndum

34448155 60

34448155 60 / JANE BARLOW (AFP)

3
Es llegeix en minuts
MARTA LÓPEZ / LONDRES (ENVIADA ESPECIAL)

En una olla a pressió. Així estan les autoritats britàniques l'endemà de l'endemà, amb una ressaca que de moment no millora, sinó que empitjora. Els apressa la Unió Europea Unió Europea perquè iniciïn el procés de desconnexió i els apressa Escòcia per poder desconnectar-se d'Anglaterra i Gal·les, un assumpte que havia quedat per un temps aparcat després del referèndum que els independentistes van perdre el 2014  però que ara ha despertat amb força l'huracà del ‘brexit’.

Contràriament als seus veïns anglesos i gal·lesos, els escocesos van votar en massa a favor de continuar a la Unió Europea en el referèndum de dijous. A Escòcia, el ‘remain’ es va imposar amb el 62% dels vots enfont del 38% que va treure el ‘brexit’.

I per Nicola Sturgeon, la ministra principal d'Escòcia, amb aquest resultat és “democràticament inacceptable” que Escòcia hagi d'abandonar la UE. Divendres, nombrosos escocesos es van manifestar a Edimburg i Glasgow per protestar contra el resultat del referèndum que condueix al ‘brexit’.

Per això aquest dissabte, Sturgeon ha reunit el seu Govern a Edimburg, per acordar l'inici de “converses de seguida” amb les institucions europees i “protegir” el lloc d'Escòcia a la UE. La dirigent ha anunciat que sol·licitarà reunir-se amb les autoritats de Brussel·les i dels principals països per estudiar “totes les opcions possibles”.

La líder del Partit Nacionalista Escocès (SNP) ha confirmat a més que el seu Govern impulsarà la legislació necessària per facilitar un segon referèndum independentista, la convocatòria del qual està en mans del Parlament de Westminster. Però Sturgeon considera ara que les “circumstàncies han canviat de manera suficient” per concedir al Parlament de Holyrood la potestat de poder convocar un referèndum.

POR DE QUEDAR FORA DE LA UE

La consulta celebrada el setembre del 2014 (que els independentistes van perdre amb un 45% dels vots enfront del 55% que van obtenir els partidaris de la unió) va ser consensuada en l'“acord d'Edimburg” pels governs britànics i escocès. L'SNP creu que aquella consulta es va perdre perquè molts escocesos van votar contra la independència per la por de ser exclosos de la Unió Europea. Ara, el resultat del ‘brexit’  dóna munició als independentistes per reprendre la iniciativa i plantejar-se de nou una consulta que havien guardat al calaix.

Sturgeon també ha tingut paraules aquest dissabte per als ciutadans europeus establerts a Escòcia, dient-los que són “benvinguts”. Així mateix, ha acordat convocar els cònsols dels països europeus per veure com es pot atendre les seves comunitats. La dirigent ha garantit que el seu Executiu actuarà per assegurar que Escòcia segueix sent un “lloc atractiu per als negocis”.

El referèndum del ‘brexit’ també ha obert la capsa de pandora a Irlanda del Nord, on l'opció de continuar a la UE va guanyar amb el 55,7% dels vots enfront del 44,22%. De moment, ha quedat clara la fractura al Govern d'unitat que comparteixen catòlics i protestants a la província britànica, on durant tres dècades l'IRA va lluitar contra el poder de Londres en un sagnant conflicte que va deixar més de 3.000 morts.

TAMBÉ A IRLANDA DEL NORD

Notícies relacionades

El viceministre principal i número dos del Sinn Féin, el republicà Martin McGuinnes, ha demanat aquest dissabte per segon dia consecutiu la convocatòria d'un referèndum sobre la unitat d'Irlanda. Segons l'opinió de McGuinness, exnúmero dos de l'IRA, el Govern de Londres no “té un mandat democràtic per representar els interessos” nord-irlandesos en futures negociacions amb la UE

No obstant, la unionista primera ministra, Arlene Foster, s'ha declarat “encantada” amb el ‘brexit’, tot i el rebuig de l'electorat de la província. “Crec que és un bon resultat per al Regne Unit. La nostra nació ha deixat clar com vol avançar en el futur”, ha dit.