Així serà l'endemà en les institucions europees

Comissió Europea, Eurocambra, Consell i BCE es preparen en silenci per a un cap de setmana d'infart

Així serà l'endemà en les institucions europees

LAUREN HURLEY / AP (AP)

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

El tren d'alta velocitat que des de fa més de dues dècades travessa el Canal de la Mànega unint Londres amb les principals capitals del continent europeu -també Brussel·les- seguirà circulant guanyi o perdi l'opció del 'brexit'.'brexit' Però la Unió Europea segurament no serà la mateixa, optin per sortir o votin per quedar-se al club, i els dirigents europeus fa dies que es preparen per afrontar el temible endemà. La data del 24 de juny està marcada en vermell des de fa temps en l'agenda de líders i institucions europees. ¿Què podem esperar?

COMISSIÓ EUROPEA

El president de l'Executiu comunitari serà l'amfitrió de la reunió d'emergència que celebraran els màxims responsables de les institucions europees durant la jornada postreferèndum. La cita està convocada a les 10.30 del matí i hi estan confirmats a més de Jean-Claude Juncker, el president del Consell Europeu (Donald Tusk), el de l'Eurocambra (Martin Schulz) i el primer ministre holandès (Mark Rutte) en nom de la presidència semestral de la UE. L'objectiu: avaluar el resultat i oferir una valoració comuna i coordinada. Fins llavors, els telèfons del Berlaymont –seu de l'Executiu comunitari- seguiran traien fum. Juncker va parlar dimecres amb Matteo Renzi (Itàlia). Aquest dijous ho ha fet amb Angela Merkel (Alemanya) i divendres té previst fer-ho amb François Hollande (França) i altres dirigents europeus. Tots aquests contactes serviran perquè Brussel·les ofereixi un missatge comú l'endemà, una vegada coneguda la reacció de David Cameron. A més, el col·legi de comissaris celebrarà una reunió dilluns que ve per preparar la cimera de caps d'Estat i de Govern de la UE del 28 i 29 de juny.

EUROCAMBRA

Abans de la reunió de la cúpula europea es reunirà la conferència de presidents del Parlament Europeu, que reuneix els caps de files de tots els grups polítics. Tindrà lloc a partir de les vuit del matí i s'hi espera un primer posicionament dels grups polítics i una compareixença del president, Martin Schulz, poc abans del seu desplaçament a la seu de la Comissió. Com en el cas del col·legi de comissaris, la conferència de presidents també podria optar per convocar un ple d'urgència, en funció del resultat, que podria tenir lloc dilluns o dimarts coincidint amb les tradicionals reunions que celebren els grups polítics abans de cada cimera.

CONSELL EUROPEU

Notícies relacionades

Cap mandatari ni dirigent europeu ha fet campanya activa contra el 'brexit' i el silenci ha sigut la tònica dominant. Per contra, sostenen, hauria sigut contraproduent però hi ha dirigents que no han dubtat a enfrontar-se al bàndol 'brexit'. És el cas del president del Consell Europeu, Donald Tusk, que va atacar el líder conservador que simbolitza com ningú el 'brexit', l'exalcalde de Londres Boris Johnson, per comparar el projecte d'integració europeu amb el règim d'Adolf Hitler. “No puc quedar-me callat, demostra amnèsia política”, va dir. El polonès presidirà dimarts que ve i dimecres un dels Consells Europeus políticament més importants dels últims temps. La cita hauria d'haver-se celebrat aquesta setmana però va ser endarrerida pel referèndum. Si els britànics opten per quedar-se Europa respirarà tranquil·la. Si guanya el 'brexit' és molt probable que aquesta trobada vagi seguida d'un altre extraordinari al mes de juliol.

BANC CENTRAL EUROPEU

El seu paper serà clau per mantenir la calma en els mercats, especialment, si els britànics voten per sortir. El seu president, Mario Draghi, seguirà la jornada des de Frankfurt i no té previst –almenys de moment- participar en les reunions al més alt nivell polític de Brussel·les. “És una reunió política i el BCE hauria de mantenir-se independent. Si és necessari hi haurà trucades de telèfon. Si algú ha de sortir a fer alguna declaració estic segur que tindrem càmeres a Frankfurt”, expliquen fonts d'aquesta institució. El banquer italià ja ha deixat clar que si el BCE ha de sortir al rescat ho farà i que tenen tot l'arsenal preparat. “Ens hem preparat i està tot llest”, assegurava aquesta mateixa setmana davant el Parlament Europeu sobre les mesures que es poden esperar a curt termini per mantenir la liquiditat als mercats. El que no hi ha, assegurava, és cap pla concret ni compromís. “No hi ha res que puguem decidir, si guanya l'opció de sortir ningú sap quins seran els següents passos a fer”, expliquen des de la institució.