Draghi diu que el BCE està preparat per respondre a qualsevol situació després del referèndum britànic

El seu president, Mario Draghi, adverteix a l'Eurocambra que estan preparats per utilitzar "tots els instruments"

34393186 60

34393186 60 / JOHN THYS (AFP)

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

El Banc Central Europeu està preparat per respondre a qualsevol resultat que emani del referèndum britànic d'aquest dijous, 23 de juny, i disposat a utilitzar també tots els instruments que té a l'abast. El president de l'entitat, Mario Draghi, ha aprofitat la seva compareixença davant la comissió d'afers econòmics de l'Eurocambra per llançar un nou missatge de calma a mercats i ciutadans. “Ens hem preparat i està tot a punt”, ha assegurat sense concretar quines mesures posaran sobre la taula divendres si s'imposa l'opció del 'brexit'.

La compareixença del banquer italià es produeix a dos dies d'un referèndum que pot deixar fora de la Unió Europea la seva segona economia. Una sortida, coincideixen governs i institucions europees, que suposaria un cop a la línia de flotació del club i generaria moltes turbulències a curt termini. Dos dies abans d'aquesta data, Draghi insisteix que és “molt difícil” preveure l'impacte que tindria la sortida del Regne Unit. “Seria difícil elucubrar sobre un resultat. L'únic que vull dir és que estem preparats per fer front a qualsevol configuració. No puc ser més concret. Ens hem preparat i està tot a punt”, ha dit.

Repreguntat sobre la mateixa eventualitat, donava alguna pinzellada més en la seva resposta. Assegura que estan atents a tot el que passa des del punt de vista jurídic, econòmic o polític, per poder avaluar els riscos, i que l'important en cas de 'brexit' és estabilitzar els mercats aportant liquiditat. I en aquest terreny, subratllava, ja estan preparats.

INTRODUIR LIQUIDITAT

"Tenim línies de permutes amb altres bancs centrals i tenim acords de liquiditat que ja existien. De l'únic que es tracta és que estiguin a punt i siguin adequats", deia en línia amb les declaracions que feia la setmana passada el governador del Banc Central d'Àustria, Ewald Nowoltny, que confirmava la disposició del BCE i el Banc d'Anglaterra a introduir liquiditat addicional en els mercats si els britànics opten dijous per la porta de sortida. “Hi ha acords per prestar-nos suport financer, cosa que significa que està garantit que no hi haurà obstacles financers ni als bancs europeus ni als anglesos”, assegurava la setmana passada.

Notícies relacionades

Draghi també confirmava que "hi ha àmplies consultes entre tots els bancs centrals del món i el Fons Monetari Internacional -que situa el 'brexit' com un dels riscos més immediats per a l'economia de la zona euro-, però (que) no hi ha plans ni res semblant, ni compromisos". L'italià no ha sigut aquest dimarts l'única veu econòmica que s'ha pronunciat entorn del 'brexit'. El comissari Jonathan Hill ha sigut molt més clar sobre el possible impacte.

Britànic i conservador, el representant del Regne Unit a la Comissió Europea ha deixat clar que abandonar la UE enfonsaria la City de Londres perquè milers de llocs de treball i empreses de la que és la indústria més important al país es traslladarien a altres països. “No dic que seria el final, però la pèrdua d'accés al mercat i les perspectives d'anys d'incertesa veuran moltes institucions traslladar llocs de treball i capital fora de Londres”, adverteix en una tribuna d'opinió.