LA CARRERA CAP A LA CASA BLANCA

Obama dóna públicament el seu suport a Clinton

"No crec que mai hi hagi hagut algú tan preparat com ella", afirma el president a la pàgina de Facebook de la candidata

Vídeo de suport del president Obama a Clinton. / {periodico}

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

El president dels Estats Units, Barack Obama, entra de ple en la campanya electoral per succeir-lo. Minuts després de reunir-se aquest dijous a la Casa Blanca amb el senador Bernie Sanders per incentivar la unitat del Partit Demòcrata al voltant de Hillary Clinton, Obama ha penjat un vídeo a la pàgina de Facebook de la candidata donant-li tot el seu suport.

"Sé com pot ser de dura aquesta feina, per això sé com de bona serà Hillary. De fet no crec que mai hi hagi hagut algú tan preparat com ella", assegura el president en el missatge, en què felicita a Clinton per "fer història" com la primera dona nominada per un dels dos grans partits dels EUA i es declara "ansiós per començar a fer campanya".

El suport és un reconeixement vital per a Clinton i posa tot el poder de la Casa Blanca en el seu duel amb Donald Trump. I arriba encara que Sanders encara no ha concedit la seva victòria, tot i que després de la reunió amb Obama el senador ha indicat que estava disposat a treballar amb ella. De fet, després de la seva reunió d'una hora amb el president, el senador ha dit que es veurà amb el seu rival "en el futur pròxim per veure com podem treballar junts per derrotar Donald Trump". No és la frase d'una concessió però és el més semblant que es pot esperar, almenys de moment.

Va ser el mateix Sanders el que va sol·licitar la reunió a Obama, molt més pròxim a Clinton. I encara que el president s'ha esforçat per mantenir l'aura d'imparcialitat (una posició que Sanders ha agraït després de la reunió tant a Obama com al vicepresident Joe Biden), no ha trigat a mostrar públicament la seva prioritat. 

Buscant la unitat

Aconseguir la unitat del Partit Demòcrata (i la concessió de Sanders) obligava a una dansa molt delicada. Als 74 anys el veterà senador ha aconseguit crear un autèntic moviment, al qual s'han sumat sobretot molts joves, gent de classe treballadora i les bases més progressistes, una part important dels quals segueix recelant de Clinton al considerar-la massa part de l'establishment. I Obama, l'aparell i altres poders del Partit Demòcrata no podien donar-se el luxe d'alienar aquests votants de Sanders i per això podria semblar una pressió injusta perquè abandoni.

Notícies relacionades

I Sanders, per ara, no abandona. A les portes de la Casa Blanca ha anunciat als mitjans que competirà la setmana que ve en les últimes primàries demòcrates que queden, al Districte de Colúmbia (la capital que ha recolzat que sigui reconeguda com a estat). I ha assegurat també que la seva campanya es manté. "Seguirem fent tot el que puguem per oposar la deriva actual cap a una forma oligàrquica de societat on un grapat de milmilionaris exerceixen enorme poder sobre la nostra vida política, econòmica i mediàtica", ha dit.

Sanders sembla haver abandonat la idea de mirar d'obtenir la nominació convencent els alts càrrecs del partit designats a dit com a "superdelegats" que el recolzin a ell en lloc de Clinton en la convenció de  Filadèlfia, però sens dubte mirarà d'exercir la seva influència progressista en l'elaboració de la plataforma del partit, que serveix a manera de guia o programa electoral. I també insisteix a dir que la meta és frenar Trump, que "clarament seria un desastre com a president". "Em resulta increïble que el Partit Republicà tingui un candidat a president que el 2016 fa de l'odi i la discriminació la pedra angular de la seva campanya", ha dit.