Mor Bretagne, l'últim gos que va participar en la recerca de supervivents de l'11-S que quedava viu

L'animal, que ja tenia 16 anys, ha sigut acomiadat amb un emotiu homenatge

Comiat a Bretagne, l’últim dels gossos que van participar en les tasques de rescat de l’11-S que quedava viu. / periodico

2
Es llegeix en minuts

Calia acomiadar-se de qui ells consideraven una heroïna. Així que els bombers i el personal d'emergències es van col·locar als dos costats del camí i es van posar en posició de salutació, quan Bretagne, una gossa golden retriever de 16 anys, va encaminar la clínica veterinària on se la va sotmetre a una eutanàsia.

L'animal tenia problemes al fetge i ja li costava molt caminar i per això els responsables del departament d'Emergència del comtat de Harris, a Texas, van decidir que calia posar fi a la seva vida.

Bretagne era l'últim dels gossos que van participar en les tasques de rescat de l'11-S a Nova York que quedava viu. Per a molts nord-americans, aquells animals i el seu gran esforç per trobar supervivents en els munts de runa de la Zona Zero suposaven un admirable referent, i tenien fins i tot pàgines de Facebook pròpies. És per això que la mort d'aquest últim gos ha sigut notícia en els principals mitjans de comunicació del país.

El reconeixement a l'animal ha arribat des de nombroses institucions com la Policia de Nova York. De fet, la gossa va viatjar a la ciutat fa uns mesos on va ser homenatjada com una heroïna.

Notícies relacionades

Denise Corliss, la seva cuidadora, recorda que per a ella i per a l'animal, el rescat al World Trade Center va ser la seva primera missió. Formaven part del Texas Task Force 1. Durant dues setmanes, van estar buscant sense descans per entre els milers de tones de runa. No va servir de res. Bretagne no va trobar cap supervivent. No obstant, la presència d'aquest i dels altres gossos que van participar en els rescats va tenir un impacte molt positiu en els bombers implicats en la recerca. A molts d'ells, sobretot als de Nova York, aquells animals els van reconfortar en el seu dolor per la pèrdua de companys que van morir en l'esfondrament de la torres. Amb el pas dels anys, Bretagne havia participat en rescats en els pitjors desastres naturals del país, com els huracans Katrina o Rita.

AJUDA A LA LECTURA

Amb el pas dels anys, i després d'haver deixat el Texas Task Force 1 pel destí més tranquil del comtat de Harris, Bretagne va trobar una nova activitat. Ja gran per participar en rescats, el gos va començar a ser utilitzat per ajudar nens a llegir. Anaven a classes on nens que, per les seves dificultats per a la lectura podien tenir vergonya de llegir en veu alta, li llegien al gos, cosa que augmentava la seva confiança en si mateixos.