Onada de feminicidis a l'Argentina

Multitudinària marxa a Buenos Aires contra la violència masclista

275 dones van morir assassinades l'any passat

S'intensifiquen altres formes de violència com la psicològica, la sexual i l'econòmica

BAS36. BUENOS AIRES (ARGENTINA), 03/06/2016.- Miles de personas marchan para protestar contra la violencia machista al grito de Ni Una Menos hoy, viernes 3 de junio de 2016, en Buenos Aires (Argentina) para denunciar los 275 feminicidios registrados en el último año en el país y reclamar mecanismos que acaben con las agresiones contra las mujeres. EFE/Irene Valiente

BAS36. BUENOS AIRES (ARGENTINA), 03/06/2016.- Miles de personas marchan para protestar contra la violencia machista al grito de Ni Una Menos hoy, viernes 3 de junio de 2016, en Buenos Aires (Argentina) para denunciar los 275 feminicidios registrados en el último año en el país y reclamar mecanismos que acaben con las agresiones contra las mujeres. EFE/Irene Valiente / EFE / IRENE VALIENTE

2
Es llegeix en minuts
ABEL GILBERT / BUENOS AIRES

Una multitud va poblar ahir a la nit els voltants del Congrés Nacional per reclamar a les autoritats mesures que permetin enfrontar millor l'esgarrifós problema de la violència de gènere en una Argentina on l'últim any es van cometre 275 feminicidis. Dotze mesos enrere, i sota la consigna "Ni una menys", milers de persones van sortir al carrer a expressar per primera vegada la bronca i l'estupor pels fets que passen en aquest país. L'assassinat de l'adolescent Chiara Páez a la província de Santa Fe va detonar un moviment social sense precedents. Un any més tard, pocs dies abans de la segona marxa a la capital argentina i els principals districtes urbans del país, la policia va trobar sense vida Micaela Ortega. La nena de 12 anys va estar desapareguda poc més d'un mes de casa seva a la ciutat de Bahía Blanca. La macabra troballa va tenir lloc a centenars de quilòmetres de casa seva. I encara que l'autor del crim va ser detingut, el cas va posar una altra vegada en un primer pla fins a quin punt la violència de gènere reclama estratègies menys retòriques a l'Argentina.

"Tornem a cridar 'Ni una menys', per totes, per tots. Clamem per les dones violentades, per les que són apallissades, per les abusades, per les amenaçades", van assenyalar les impulsores de la manifestació. També van instar a enfrontar altres formes no tan visibles de la violència: psicològica, obstètrica, simbòlica, econòmica, sexual, reproductiva i familiar.

"El que veiem és que la situació no millora gens respecte a l'any passat. El carrer es va fer més hospitalari per a la veu de les dones, però al mateix temps es va intensificar la violència masclista", va dir la sociòloga María Pía López, integrant del col·lectiu NiUnaMenos.

A penes una de cada 10 dones que pateixen violència formula una denúncia policial, d'acord amb la primera 'Enquesta de percepció i incidència sobre violència contra les dones' en relació de parella a la Ciutat de Buenos Aires". La vergonya i la por d'explicar què els passa segueix estant present entre les que pateixen violència: només tres de cada 10 dones que van viure situacions violentes ho van confessar a algú. Un percentatge similar segueix estimant que aquests episodis són de l'ordre privat i que terceres persones no hi han d'intervenir.

Notícies relacionades

Un 15% de les més de 1.000 dones enquestades van manifestar al seu torn haver sigut víctimes de violència sexual.

Però aquestes dades són a penes aproximacions. "L'Argentina no disposa d'estadístiques ni números certs que dimensionin la violència masclista. Necessitem xifres, mapatges, estadístiques i metodologia", van explicar les organitzadores de "Ni Una Menys". El col·lectiu ha llançat el Primer Índex de Violència Masclista del país, amb l'objectiu que totes les dones argentines puguin contestar de forma anònima 100 preguntes que permetin descriure el flagell en totes les seves variants. Segons es va informar, 12 dones entren cada minut a aquesta web per donar el seu testimoni.