Trump s'assegura la nominació republicana amb 1.238 delegats

El recompte d'AP confirma el recolzament a l'empresari de representants del partit no vinculats pels vots de primàries

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Donald Trump es va assegurar ahir la nominació com a candidat del Partit Republicà a la presidència dels EUA. Segons el recompte que porta a terme l’agència Associated Press, l’empresari immobiliari ja compta amb el suport de 1.238 delegats, un més dels necessaris per garantir-se la candidatura, i tot i que s’haurà d’esperar a la ratificació oficial que tindrà lloc quan aquests delegats votin en la convenció del juliol a Cleveland, el partit sembla entregat al seu nou líder.

    De fet, ha sigut el compromís de diversos dels delegats «solts» (representants i càrrecs del partit que no estan vinculats per l’elecció dels votants en primàries i caucus), el que ha fet que Trump travessi el llindar d’aquest número 1.237 que va semblar difícil d’assolir durant mesos, especialment quan encara eren a la carrera Ted Cruz, John Kasich i Marco Rubio. Segons les entrevistes fetes per AP, 88 d’aquests 118 delegats «solts» votaran per Trump en la primera ronda, i sumats als 1.150 delegats que sí que estan vinculats per la decisió dels votants garanteixen la coronació de l’outsider que ha revolucionat, per alguns de forma «inquietant», la vida política dels EUA i del seu mateix partit conservador.

SEGONA VOTACIÓ / Alguns dels que s’han decidit finalment a comprometre el seu suport, com la presidenta dels republicans a Oklahoma, Pam Pollard, defensen que Trump «ha tocat una part de l’electorat a la qual no li agrada on es troba el país», i asseguren que no tenen cap problema per recolzar-lo. Altres delegats, no obstant, mantenen l’esperança que no arribi a ser el seu candidat. «Si hi hagués una segona votació, no votaria per Donald Trump. És ridícul. No hi ha una altra manera de dir-ho», va declarar a AP Cameron Linton, un delegat de Pittsburgh (Filadèlfia).

Notícies relacionades

    Aquesta segona ronda només hauria sigut possible si cap candidat hagués arribat als 1.237 delegats i la convenció a Cleveland hagués sigut oberta, però aquesta possibilitat s’esvaeix amb les noves matemàtiques que surten del recompte d’AP. I només un terratrèmol polític evitarà ara que el neòfit en la política de 69 anys que ha deixat pel camí 16 aspirants més, ha enfervorit masses de votants amb un discurs inflamatori, xenòfob i ple d’insults i una agenda estrambòtica, i ha aconseguit una cobertura mediàtica sense precedents, lluiti per donar el relleu a Barack Obama a la Casa Blanca, possiblement contra Hillary Clinton, que segueix sent favorita en el camp demòcrata tot i que encara afronta el duel intestí amb Bernie Sanders.

    Aquest duel, que quan Trump va presentar la seva candidatura semblava molt improbable, s’entreveu ara i ho fa plantejant unes eleccions molt més disputades també del que s’anticipava, com a mínim segons la mitjana de les enquestes.