Els primers 20 refugiats del programa de reubicació de la UE viatgen a Espanya

L'avió que els porta des d'Atenes té previst arribar a Madrid aquest matí

Nafia Bedredin i la seva família, a Atenes, abans de sortir cap a Madrid.   

Nafia Bedredin i la seva família, a Atenes, abans de sortir cap a Madrid.    / EFE / YANNIS CHRYSSOVERGHIS

1
Es llegeix en minuts

El primer grup de 20 refugiats sirians i iraquians que acull Espanya des de Grècia dins del programa de reubicació europeu ha sortit de l'aeroport d'Atenes amb destí a Madrid.

Els refugiats han sortit a les 09.05 hora local (06.05 GMT) en un avió regular de la companyia Aegean Airways que té prevista la seva arribada a Madrid a les 12.00 hora local (10.00 GMT).

Es tracta de 7 homes, 5 dones i 8 nens, membres de tres famílies, amb excepció d'una dona i tres homes que viatgen sols.

Els refugiats, que feia diversos mesos que eren a Grècia, en apartaments i hotels facilitats per a sol·licitants d'asil a Atenes, han arribat a l'aeroport acompanyats per personal de l'ambaixada espanyola a Grècia i funcionaris de l'Organització Internacional per a les Migracions (OIM), encarregats de portar-los fins a Barajas.

"Sobre Espanya no en sé gaire cosa, dir hola, però estic content d'anar-hi", ha dit somrient Nafia, pare de família procedent de l'Iraq, que feia quatre mesos que era a Grècia i que viatja amb la seva dona i els seus quatre fills.

En el grup també hi viatja una dona cega, la parella de la qual, un alemany de procedència àrab que viu a Berlín, estava amb ella, però a qui no han deixat que vagi amb ell al seu país.

PROGRAMA DE REUBICACIÓ

D'aquest primer contingent, Catalunya acollirà deu refugiats; Aragó nou i Andalusia un, encara que ells encara no havien sigut informats del seu destí final quan han sortit cap a Espanya.

Els 20 ciutadans pertanyen al grup de 150 acordat pel Govern espanyol, dins del programa europeu de reubicació de persones que són a Grècia, i que preveu acollir abans de finals de juny.

El pròxim trasllat de 44 persones està previst per al 30 de maig, i el seguirà un altre de 19 refugiats l'1 de juny.

Els 67 restants viatjaran a Espanya abans de finals de juny.

Notícies relacionades

A més d'aquests refugiats reubicats des de Grècia, Espanya n'acollirà 32 més que es troben a Itàlia.

Els refugiats d'Itàlia s'uniran als 18 que van venir a Espanya entre novembre i desembre de l'any passat i que, de moment, han sigut els únics traslladats en compliment del repartiment acordat per la UE sobre reubicació dels immigrants arribats a les costes d'aquests dos països europeus.