EL DRAMA DE LA MIGRACIÓ

Grècia comença el desallotjament dels últims d'Idomeni

L'operació durarà entre 10 i 15 dies, segons les autoritats hel·lenes

Govern, policia i oenagés asseguren que el desallotjament s'està produint sense altercats

Desallotjament dels refugiats del campament d’Idomeni a Grècia. / AGÈNCIA / VÍDEO: ANA C. BAIG

Desallotjament dels refugiats del campament d’Idomeni a Grècia.
Imatges del desallotjament del camp d’Idomeni captades des d’un helicòpter de la policia grega.

/

2
Es llegeix en minuts
Javier Triana
Javier Triana

Periodista

ver +

Les autoritats gregues han començat aquest dimarts a la matinada una operació per desallotjar els gairebé 8.500 refugiats (segons xifres d'Atenes) que esperaven al campament d'Idomeni, fronterer amb Macedònia. En el moment de publicar aquest text, no havia transcendit informació sobre enfrontaments al campament.

“Fins a les 10.30 del matí (una hora menys a Espanya), s'havien desallotjat 608 persones d'origen sirià i kurd en 13 autobusos”, ha indicar a El Periódico Athanasios Koutsis, portaveu grec per a la crisi migratòria. “Se'ls traslladarà des d'Idomeni a altres centres d'hospitalitat al voltant de Tessalònica, que ja tenen preparades entre 6.000 i 7.000 places”.

Koutsis ha informat que el procés de desallotjament durarà entre 10 i 15 dies i ha insistit que no està sent una operació per la força. “La Policia no atacarà. Això no va d'apallissar els refugiats. Es tracta de moure'ls d'un campament no oficial (en referència a Idomeni) a centres d'allotjament oficial, gestionats per les autoritats, que tenen menjar, aigua, atenció sanitària, i on es pot començar a processar la seva sol·licitud d'asil tan aviat arribin”.

“L'operació està procedint de manera tranquil·la i pacífica, sense protestes de cap tipus. Els refugiats ja havien sigut informats en els dies previs”, ha apuntat Koutsis. Almenys 400 policies antiavalots han sigut desplegats a la zona per a aquest operatiu.

Fonts policials que han sol·licitat l'anonimat recolzen aquesta versió: “No hi ha hagut enfrontaments entre els agents i els refugiats, ni escalada de tensió. El normal és pensar que no s'usarà la força contra els refugiats”.

Per la seva part, la portaveu a Grècia de l'Agència de l'ONU per als Refugiats (Acnur), Stella Nanou, ha assenyalat que l'acció es coneixia “des de fa setmanes”. “No ens ha agafat per sorpresa. Les condicions a Idomeni són molt dolentes i hi ha campaments oficials que els poden acomodar”, ha comentat Nanou a aquest diari abans d'embarcar en un vol cap a Tessalònica, per després dirigir-se a Idomeni.

“El desallotjament es portarà a terme de manera gradual. Això no acabarà avui, per descomptat”, ha detallat. “Fins on jo sé, els busos els traslladen a campaments al nord de Grècia. No a tots, però sí a la majoria”.

La premsa desplaçada al lloc no ha sigut autoritzada a entrar al campament per cobrir el desallotjament, mentre que algunes oenagés, com Metges Sense Fronteres (MSF), compten amb accés parcial al campament.

“MSF i altres oenagés només tenen accés restringit a Idomeni. Ens preocupa que això repercuteixi en activitats com la distribució d'aliments”, ha dit l'organització a través del seu compte de la xarxa social Twitter. “Els autobusos s'omplen a poc a poc i se'n van, però tot està en calma”, ha apuntat.

Notícies relacionades

Fonts policials citades pel diari grec 'Ekathimerini' han especificat que només deu oenagés (entre elles Acnur i MSF) podrien mantenir cinc treballadors a Idomeni per fer seguiment de l'evacuació.

Idomeni acull uns 8.000 refugiats procedents majoritàriament de Síria, l'Iraq i l'Afganistan. Aquest punt fronterer amb Macedònia ha sigut la sortida de Grècia utilitzada per centenars de milers de persones en la seva ruta cap al nord d'Europa, travessant els Balcans. El frontera està tancada de manera efectiva des del 8 de març.